Γιατί αυτή η συσκευή είναι ιδανική για τους λάτρεις του καφέ, αλλά και απλές συμβουλές για φτιάξουμε τον καλύτερο εσπρέσο στο σπίτι μας.
H συγκεκριμένη καφετιέρα για καφέ εσπρέσο ανακαλύφθηκε το 1933, από έναν Ιταλό μηχανικό, τον Αλφόνσο Μπιαλέττι, και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο τρόπο. Μοιάζει με μεταλλική κανάτα και έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το νερό σε ατμό με μεγάλη πίεση, ο οποίος περνά μέσα από τον αλεσμένο καφέ.
Συχνά, αναφερόμαστε σε αυτόν τον καφέ ως εσπρέσο, αν και δεν είναι ακριβώς ίδιος. Η πίεση της moka pot είναι λιγότερη από αυτή που απαιτεί ο πραγματικός εσπρέσο, οπότε, έχουμε και ένα καφέ με μικρότερη περιεκτικότητα. Όμως, για σπιτικός, είναι ο πιο κοντινός σε ένταση και γεύση.
Τα βήματα
Ξεβιδώνουμε την καφετιέρα (αποτελείται από δύο μέρη) και γεμίζουμε το κάτω μέρος της με κρύο ή και βραστό νερό.
Γεμίζουμε μέχρι πάνω, αλλά δεν καλύπτουμε τη βαλβίδα πίεσης.
Γεμίζουμε το διάτρητο καλαθάκι με αλεσμένο καφέ. Δεν χρειάζεται να τον πατήσουμε από πάνω για να φύγει ο αέρας, μόνο να ισιώσουμε την επιφάνειά του.
Βιδώνουμε.
Βάζουμε την καφετιέρα πάνω στην εστία και αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό.
Μπορούμε να κοιτάμε αν έχει αρχίσει να γίνεται ο καφές, ανοίγοντας το καπάκι, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να καίει.
Μόλις δούμε ότι ο καφές είναι έτοιμος και δεν παράγεται άλλος, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Δείτε επίσης:
Αν σας αρέσουν ο σκέτος καφές και η μαύρη σοκολάτα φταίνε τα γονίδια!
Πώς να καθαρίσουμε τον μύλο του καφέ
Café Viennois: Ο λαχταριστός καφές με σαντιγί, που αγαπάμε