Έχουμε μάθει να τρίβουμε ή να κόβουμε σε κομμάτια το τυρί και την πιο σκληρή και ξερή άκρη του να την πετάμε στα σκουπίδια. Δύο είναι οι ερωτήσεις. Αρχικά, τρώγεται; Και αν ναι, πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στην κουζίνα.
Στην ερώτηση αν τρώγονται, η απάντηση είναι ναι, υπό μία συγκεκριμένη προϋπόθεση. Να πρόκειται για τυρί χωρίς κερωμένη φλούδα , όπως η παρμεζάνα και το grana padano (γκράνα παντάνο). Αν και αυτά τα κομμάτια από τα συγκεκριμένα τυριά είναι αρκετά σκληρά, ώστε να καταναλωθούν χωρίς κάποια επεξεργασία, μπορούν να γίνουν υλικά που θα νοστιμίσουν άλλες συνταγές.
Πριν τη χρήση
Θα πρέπει να καθαρίσουμε καλά τη φλούδα τους, να τη στεγνώσουμε και να τρίψουμε και να αφαιρέσουμε την εξωτερική στρώση, μέχρι να φύγει η εγχάραξη με το είδος του τυριού.
Βάζουμε τη φλούδα του τυριού στη σούπα
Η πιο απλή και πρακτική χρήση, είναι να κόψουμε τη φλούδα σε κομμάτια και να τα προσθέτουμε σε σούπες και ζωμούς. Με τη θερμότητα, το τυρί θα μαλακώσει και θα απελευθερώσει τη γεύση του, η οποία θα είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με εκείνη που θα έδινε στη σούπα η προσθήκη τριμμένου τυριού.
Βάζουμε τη φλούδα του τυριού στα ζυμαρικά και στα ριζότο
Κόβουμε τη φλούδα σε κομμάτια, τα οποία τα βυθίζουμε σε γάλα για να μαλακώσουν. Μετά, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε συνταγές για ζυμαρικά ή ριζότο. Θα τους χαρίσουν κρεμώδη υφή και τυρένια γεύση.
Βάζουμε τη φλούδα του τυριού σε ζύμες
Ακολουθώντας την πρακτική με το μούλιασμα σε γάλα, μετατρέπουμε αυτά τα κομμάτια τυριού στο ιδανικό υλικό για τυροκροκτέτες, αφού η σύστασή του είναι ό,τι πρέπει για πλάσιμο, Επίσης, μπορούμε να τα κόψουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και να τα προσθέσουμε σε γεμίσεις για πίτες, σε λαχταριστές φοκάτσιες, αλλά και σε σάντουιτς.
Βάζουμε τη φλούδα του τυριού στο τηγάνι
Γενικά το τηγάνι μας βοηθά να αξιοποιήσουμε πολλά από τα leftovers που αλλιώς απλά θα τα πετούσαμε. Έτσι και με τη φλούδα τυριού. Βάζουμε σε ζεστό τηγάνι ε.π. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη φλούδα σε κυβάκια ή στικς, και αυτό ήταν. Πολύ νόστιμο σνακ τύπου finger food.
Ακόμη, μπορείτε να τα πανάρετε σε αλεύρι, αυγό και φρυγανιά για και να τα τηγανίσετε σε καυτό λάδι για τηγάνι. Μόλις πάρουν χρυσό χρώμα είναι έτοιμα και τρώγονται ζεστά, όσο το τυρί είναι ακόμη ρευστό. Στη συγκεκριμένη συνταγή, είναι απαραίτητο να τα στραγγίξουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας αφού βγουν από το τηγάνι.
Βάζουμε τη φλούδα του τυριού στο γκριλ
Ή στη σχάρα. Ό,τι έχουμε, βολεύει. Τα βάζουμε στη φωτιά με την πιο σκληρή πλευρά προς τα κάτω. Αν δεν έχουμε ούτε γκριλ ούτε σχάρα, μπορούμε απλά να βάλουμε το τυρί στον φούρνο και να το ψήσουμε μέχρι να μαλακώσει. Το σερβίρουμε αμέσως.
Δείτε επίσης:
«Αperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα
Ρικότα, γκοργκοντζόλα και άλλα ιταλικά τυριά που αγαπάμε
Ο λόγος που η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή…