Ένας νέος χρόνος ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και μέσα στους στόχους μας είναι να υιοθετήσουμε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά σε όλους τους τομείς. Οι σεφ, που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οικολογικές τακτικές στις κουζίνες τους, έχουν να μας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για να βάλουμε στη ζωή μας και τη διατροφή μας πιο «πράσινες» συνήθειες.
Οι συνήθειες αυτές ενάντια στη σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμα ευεργετικές προς το περιβάλλον αλλά είναι και οικονομικά ωφέλιμες για το νοικοκυριό μας.
Δεν πετάμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά που περισσεύουν
Βάζουμε κολοκυθάκι και πιπεριές στη μακαρονάδα και χρησιμοποιήσαμε ένα μέρος τους; Δεν πετάμε το υπόλοιπο! Όλα τα περισσεύματα από λαχανικά ή τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται σε κάποιο πιάτο φυλάσσονται σε κάποιο τάπερ, σε σακουλάκια, ώστε να χρησιμεύσουν σε μια επόμενη παρασκευή, για παράδειγμα μια σούπα. Αυτό είναι η πρακτική που δεν εφαρμόζουν μόνο οι σεφ αλλά και πολλές νοικοκυρές εδώ και χρόνια βέβαια. Ακόμα και οι φλούδες μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνταγές.
«Έξυπνες» συνταγές με τα υλικά που έχουμε στο σπίτι
Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί να αγοράσουμε υλικά και να τα αφήσουμε στο ψυγείο για μέρες, χωρίς να τα μαγειρέψουμε; Κάνοντας εκκαθάριση, μπορούμε να σκεφτούμε συνταγές που θα ταιριάζουν με αυτά τα προϊόντα, ώστε να τα συνδυάσουμε σωστά και να τα χρησιμοποιήσουμε προτού να είναι αργά… Μια σάλτσα με διάφορα λαχανικά, μια σούπα, μια φριτάτα αποτελούν έξυπνες συνταγές που μπορούν να μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε τα υλικά που έχουμε στο σπίτι μας.
Δημιουργικότητα στην κουζίνα
Μια κλασική τακτική των εστιατορίων όσον αφορά τα γεύματα του προσωπικού είναι να μαγειρεύουν με τα υλικά που περίσσεψαν από τις παρασκευές των πιάτων τους. Έχουν δηλαδή πολλά άσχετα μεταξύ τους υλικά και προσπαθούν να βρουν συνδέσεις για να φτιάξουν κάτι νόστιμο. Αν και αυτοί είναι σεφ και ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς, μπορούμε ωστόσο να εφαρμόσουμε αυτό το σκεπτικό με τα υλικά που έχουμε στο σπίτι, ψάχνοντας δημιουργικές ιδέες με υλικά που φαίνονται στην αρχή ασύνδετα μεταξύ τους. Καλό είναι βέβαια προτού ξεκινήσουμε τους πειραματισμούς να συμβουλευτούμε συνταγές που θα βρούμε σε βιβλία ή στο Ίντερνετ ώστε να φτιάξουμε κάτι που θα τρώγεται!
Οργανώνουμε τα γεύματά μας- Αγοράζουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε
Ο σωστός προγραμματισμός είναι το παν και στην κουζίνα. Το ιδανικό είναι να σχεδιάζουμε στο τέλος της εβδομάδας ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο για την επόμενη, να ψωνίζουμε ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε ώστε να μη μας περισσεύουν πράγματα και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Δεν είναι κάτι δύσκολο, απλώς απαιτεί λίγο χρόνο και έναν προγραμματισμό. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις δικές μας προτάσεις από το Μενού της τρέχουσας εβδομάδας.
Αποθηκεύουμε τα προϊόντα σε διάφανα σκεύη
Κλασική τακτική στις κουζίνες είναι να φυλάσσουν τα πάντα σε διάφανα σκεύη με ημερομηνίες αγοράς πάνω, ώστε να ξέρουν κιόλας πόσο φρέσκα είναι τα προϊόντα που έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, τα διάφανα σκεύη μάς επιτρέπουν να ελέγξουμε την κατάσταση των προϊόντων μας, με αμεσότητα και ταχύτητα. Η σωστή οργάνωση του ψυγείου μας είναι το παν για να καταπολεμήσουμε σε μεγάλο βαθμό τη σπατάλη τροφίμων!
Κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα
Δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουμε τον κόσμο. Ωστόσο, μικρά και σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνουν τη διαφορά. Αν όλοι αρχίσουμε να υιοθετούμε τις σωστές συνήθειες, τότε υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί για το μέλλον του πλανήτη.
Δείτε επίσης:
Αναγεννητική γεωργία: το κλειδί ενάντια στην κλιματική αλλαγή;
Zero waste: Η μηδενική σπατάλη στην τροφή ας είναι μόδα αρκεί να μην περάσει.
Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινότητά σας