Στο ψυγείο αποθηκεύουμε τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα να είναι απολύτως καθαρό και φυσικά, να ελέγχουμε συχνά αν έχει αναπτυχθεί μούχλα στα ράφια ή στα τοιχώματα της συσκευής.

Η πιο κοινή αιτία ανάπτυξης μούχλας στο ψυγείο είναι τα σάπια τρόφιμα. Μάλιστα, ακόμη και αν τα πετάξετε άμεσα, η μούχλα μπορεί να έχει μείνει στην επιφάνεια που ακουμπούσε το μουχλιασμένο τρόφιμο ή να εξαπλωθεί ακόμη και μέσω του αέρα. Μούχλα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αν το ψυγείο μείνει εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (μία βλάβη όσο λείπατε στις διακοπές ίσως ή ένα ψυγείο που παρέμεινε για καιρό στην αποθήκη όταν μετακομίζατε). Αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, η μούχλα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μηχανικό πρόβλημα και εκεί, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα δει το ψυγείο και θα βεβαιωθεί αν λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, η μούχλα είναι ένα πρόβλημα που οφείλετε να αντιμετωπίσετε αμέσως μόλις διαπιστώσετε την ύπαρξη της, καθώς μπορεί να προκαλέσει από αλλεργικές αντιδράσεις, όπως βήχα, ερεθισμό στα μάτια ή εξανθήματα, μέχρι τροφική δηλητηρίαση.

Το σωστό καθάρισμα του ψυγείου είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη μούχλα και το λευκό ξίδι είναι ένας ιδιαίτερα δυνατός σύμμαχος. Για καλύτερα αποτελέσματα, αδειάστε το ψυγείο, βγάλτε έξω τα συρτάρια, τις θήκες και τα ράφια, ψεκάστε τα με λευκό ξίδι και αφήστε τα στον νεροχύτη να μείνουν με το ξίδι όσο ψεκάζετε και το εσωτερικό του ψυγείου. Στη συνέχεια, τρίψτε καλά το ψυγείο εσωτερικά με ένα καθαρό πανί, σκουπίστε από πάνω με ένα πανί μουσκεμένο σε νερό και τέλος σκουπίστε καλά όλες τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί. Πλύντε με απορρυπαντικό πιάτων και στεγνώστε καλά και τα ράφια, πριν τα τοποθετήσετε ξανά μέσα στο ψυγείο.

Προσοχή! Μην παραλείπετε τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου και του καταψύκτη, καθώς πρόκειται για «ύπουλα» σημεία, που εύκολα συγκεντρώνουν μούχλα και συχνά δεν φαίνεται.

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας ξανά στο ψυγείο, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τα τρόφιμα που βάζετε μέσα, ώστε αν είναι έτοιμα να χαλάσουν να τα πετάτε πριν μουχλιάσουν. Επίσης, καλό είναι να καλύπτετε τα τρόφιμα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή να τα αποθηκεύετε μέσα σε σακούλες τροφίμων. Τέλος, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο σας. Αν η μούχλα επανέλθει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς μάλλον πρόκειται για κάποια βλάβη όπου το καθάρισμα από μόνο του δεν θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Δείτε επίσης:
Ποιες τροφές μπορείς να φας ακόμη και αν έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν;

Είναι ασφαλές να φας ένα ελαφρώς μουχλιασμένο ψωμί;

Ποιες τροφές μπορείς να φας ακόμη και αν έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν;