Έξυπνα «τεχνάσματα» για να παραταθεί ο χρόνος ζωής των μυρωδικών, έξω από τη γλάστρα.

Τα μυρωδικά προσθέτουν άφθονο άρωμα και γεύση σε όποιο πιάτο τα προσθέσουμε. Δυστυχώς όμως, είναι ιδιαίτερα ευπαθή και δεν διατηρούνται για πολύ, μόλις κοπούν από τη γλάστρα. Τα ματσάκια μυρωδικών που αγοράζουμε από τον μανάβη, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο κόλιανδρος ή το σέλινο δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, στη συνταγή για την οποία τα αγοράσαμε, με αποτέλεσμα συχνά το μισό ματσάκι να καταλήγει στα σκουπίδια.

Από την άλλη, οι γλαστρούλες με μυρωδικά, όπως ο βασιλικός και ο δυόσμος, που έχουμε στο μπαλκόνι, χρειάζονται να τα «ελαφρώνουμε» από το φύλλωμα τους όταν φουντώνουν πολύ, για να συνεχίζεται κανονικά η ανάπτυξή τους. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να καταλήξουμε με ματσάκια μυρωδικών που κάπως πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να τα χρειαστούμε. Ιδού λοιπόν, 3 τρόποι για να έχουμε πάντα μυρωδικά στην κουζίνα μας.

Στο ψυγείο
Εάν πρόκειται να προσθέσουμε μυρωδικά σε κάποια συνταγή τις επόμενες 4-5 ημέρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε ή θα τα κόψουμε από τη γλάστρα, υπάρχει ένας απλός τρόπος να διατηρηθούν και να μοιάζουν φρεσκοκομμένα. Απλά τα πλένουμε πολύ καλά, τα στεγνώνουμε, τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, τα δένουμε μέσα σε πλαστική σακούλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος συντήρησης μυρωδικών, συν ότι έχοντας ήδη πλυμένα και έτοιμα προς χρήση μυρωδικά στο ψυγείο, είναι πιο πιθανό να τα χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερες συνταγές από ο,τι αρχικά υπολογίζαμε. Μπορούμε για παράδειγμα να τα προσθέσουμε σε σαλάτες και έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο!

Στην κατάψυξη
Η κατάψυξη είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να έχουμε μυρωδικά όλο το χρόνο, ανά πάσα στιγμή, ειδικά για εκείνες τις συνταγές της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαμε προγραμματίσει πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ. Για να καταψύξουμε τα μυρωδικά, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε καλά και μετά τα ψιλοκόβουμε, μαζί με τα κοτσάνια τους. Ακολούθως, τα μοιράζουμε ανά είδος σε πλαστικές σακούλες και τα φυλάμε στην κατάψυξη.

Ένας ακόμη τρόπος φύλαξης στην κατάψυξη, είναι να φτιάξουμε παγάκια μυρωδικών. Δηλαδή, αντί να βάλουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σε μία σακούλα, τα μοιράζουμε σε παγοθήκες, στις οποίες προσθέτουμε και λίγο νερό και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Ο μαϊντανός, ο άνηθος και το σέλινο είναι μερικά από τα μυρωδικά που όταν διατηρούνται στην κατάψυξη, παραμένουν αναλλοίωτα, από την άλλη, ο δυόσμος αν και δεν χάνει το άρωμα και τη γεύση του, μαυρίζει.

Αποξηραμένα
Αποξηραμένα μυρωδικά αγοράζουμε από όλα τα καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά, αλλά και συσκευασμένα από τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι όμως δύσκολο να τα φτιάξουμε και μόνοι μας.
Πλένουμε τα μυρωδικά που θέλουμε να αποξηράνουμε, τα στεγνώνουμε καλά και ετοιμάζουμε μπουκετάκια, τα οποία δένουμε και κρεμάμε ανάποδα για μερικές ημέρες, σε σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να αποξηρανθούν. Όταν ξεραθούν καλά, τα βάζουμε σε σακουλάκια ή τρίβουμε τα φύλλα τους με το χέρι και τα φυλάμε σε γυάλινα βάζα.

Δείτε επίσης:
Πώς να χρησιμοποιήσεις τον τρίφτη του τυριού για τα μυρωδικά

Πώς να διατηρείτε τα κομμένα μυρωδικά εκτός ψυγείου

Τα 3 καλύτερα μυρωδικά να φυτέψεις στις γλάστρες σου την Άνοιξη

Το άρθρο της εβδομάδας