H λίγο λιγότερο χυλωμένη, αλλά το ίδιο νόστιμη και έξτρα λεμονάτη εκδοχή του, που μας έρχεται απ’ την Αμερική. Αν και χρησιμοποιούν μπασμάτι, εφόσον η συνταγή περιέχει ρύζι, σπανάκι, λεμόνι και άνηθο, σπανακόρυζο θα το πούμε. Πώς αλλιώς;

Χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο σπανάκι, το οποίο, αν και θέλει αρκετό στράγγισμα για να αποβάλει την υγρασία του που μπορεί να νερώσει το φαγητό, μας γλιτώνει αρκετό χρόνο κατά την προετοιμασία.

Tip: Μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένη φέτα, αυγό τηγανητό ή ποσέ (με τηγανητό αυγό το έτρωγα και εγώ μικρή), ένα φιλέτο από λευκό ψάρι ή τηγανητά κρεμμύδια.

Υλικά για 4 άτομα
1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο
1½ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, χοντροκομμένο
280 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, κομμένο
Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Με το πίλερ, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Δεν την πετάμε. Στη συνέχεια, κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη φλούδα από το λεμόνι και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Θα χρειαστούμε περίπου 2΄. Προσθέτουμε το ρύζι, τον ανθό αλατιού και τον μισό άνηθο.

Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε καλά για 30 δευτερόλεπτα, ώστε το ρύζι να επικαλυφθεί από το ελαιόλαδο, Προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζ. νερό και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή, καπακώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Θα χρειαστούμε 13΄-15΄.

Βάζουμε το σπανάκι σε ένα ψιλό σουρωτήρι, το οποίο το τοποθετούμε πάνω από ένα μπολ μέτριου μεγέθους.

Προσθέτουμε βραστό νερό και καλύπτουμε το μπολ. Αφήνουμε το σπανάκι να ξεπαγώσει, το πολύ 10΄. Στραγγίζουμε καλά και μεταφέρουμε το σπανάκι σε απορροφητικό χαρτί για αν αποβάλει την περιττή υγρασία. Μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα ξύλο κοπής και το χοντροκόβουμε. Έτσι κι αλλιώς, μαζεύει πολύ κατά το μαγείρεμα.

Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι. Καλύπτουμε και πάλι και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄. Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε το ρύζι και το σπανάκι. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο και τον χυμό από μισό λεμόνι. Τέλος, προσθέτουμε και το μαύρο πιπέρι.

Κατά το σερβίρισμα, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Για όλη την ποσότητα, θα χρειαστούμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης:
Το καλύτερο κουρκούτι μπίρας και πότε το διαλέγουμε αντί του πάνκο

Τα μύδια χωρίς μυστικά, για την αγορά, το καθάρισμα, την προετοιμασία, το μαγείρεμα

Πώς να καθαρίσετε το πινέλο μαγειρικής