Αν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, στην περίπτωση των ντουλαπιών της κουζίνας η οργάνωση είναι η άλλη μισή. Για να μην κινδυνεύεις να σου έρθει κανένα μπολ στο κεφάλι κάθε φορά που ανοίγεις ένα ντουλάπι και να μη σπαταλάς χρόνο ψάχνοντας υλικά όταν μαγειρεύεις, δες πώς θα οργανώσεις την κουζίνα σου απλά και αποτελεσματικά.
Ένα καλά εξοπλισμένο ντουλάπι τροφίμων πηγαίνει χέρι – χέρι με την εξαιρετική μαγειρική, ενώ όσο πιο καθαρές και οργανωμένες είναι οι συσκευασίες των υλικών, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά ετοιμάζεις τα φαγητά και τα γλυκά σου. Το ίδιο ισχύει και με τα σκεύη της κουζίνας -στο καθένα αξίζει να έχει την καθαρή και τακτοποιημένη θέση του. Βέβαια, ακόμη και ο πιο οργανωμένος μπορεί να χάσει τον έλεγχο στην κουζίνα, γι’ αυτό μια φορά κάθε τόσο αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να τιθασεύσεις το “χάος”.
1. Πέτα τα όλα έξω
Για να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα σε κάθε ντουλάπι πρέπει να βγουν όλα έξω. Έτσι και θα καθαρίσεις καλά και αποτελεσματικά το εσωτερικού του ντουλαπιού και θα δεις αν υπάρχουν μέσα σκεύη ή τρόφιμα τα οποία είναι για πέταμα.
2. Αποχαιρέτησε κάθε παλιό υλικό
Όταν κάνεις εκκαθάριση στα ντουλάπια με τα τρόφιμα η πρώτη κίνηση είναι να ελέγξεις ενδελεχώς τις ημερομηνίες λήξης σε όλες τις συσκευασίες και να πετάξεις ότι έχει λήξει. Ακόμη και αν κάποιο τρόφιμο δεν έχει λήξει, αλλά η συσκευασία έχει ανοιχθεί πριν καιρό, έλεγξε αν είναι ακόμη καλό ή αν έχει μπαγιατέψει. Επίσης, πρέπει να τσεκάρεις και τα τρόφιμα που έχεις φτιάξει στο σπίτι και έχεις αποθηκεύσει σε βάζα, όπως τουρσί, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού αν είναι καλά κλεισμένα τα πώματα τους ή αν παρουσιάζουν στοιχεία αλλοιώσεων. Τέλος, αν δεις ότι έχεις αρκετά τρόφιμα όπως κονσέρβες, ζυμαρικά και ρύζι τα οποία δεν έχεις ανοίξει, δεν έχουν λήξει και δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να τα μαζέψεις σε μια σακούλα και να τα προσφέρεις σε κάποιον που τα έχει περισσότερη ανάγκη.
3. Πλύνε – Σκούπισε
Εκτός από το εσωτερικό του ντουλαπιού πρέπει να καθαρίσεις και όσα φυλάσσονται μέσα του και επειδή τα σκεύη έτσι κι αλλιώς τα πλένεις όταν τα χρησιμοποιείς και μετά τα βάζεις στα ντουλάπια, το καθάρισμα αφορά τις συσκευασίες των τροφών. Μόλις λοιπόν βγουν όλα έξω από το ντουλάπι, σκούπισε καλά τα βάζα και τα μεγάλα δοχεία με ένα καθαρό υγρό πανί, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μπουκάλια με τα λάδια, τα σιρόπια και το ξύδι, τα οποία τείνουν να έχουν στάλες στα πλάγια και τις κάτω πλευρές.
4. Βάλε τάξη στην αταξία
Δεν φαντάζεσαι πόσο χρήσιμα θα σου φανούν στην κουζίνα μερικά μεγάλα πλαστικά μπολ με καπάκι ή όχι, μερικά χάρτινα ή ψάθινα καλάθια και τα χαρτονένια κουτιά. Μέσα τους μπορείς να αποθηκεύσεις δεκάδες μικρά σκεύη κουζίνας, χωρίζοντάς τα ανά κατηγορίες για να τα βρίσκεις πιο εύκολα όταν τα χρειάζεσαι. Για παράδειγμα μπορείς να βάλεις σε ένα κουτί όλα τα κουπ πατ. Επιπλέον, τα καλάθια αποδεικνύονται ιδανικά για τα λαχανικά που δεν μπαίνουν στο ψυγείο, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και οι πατάτες. Φροντίστε μόνο να χωρούν στα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας.
5. Κάθε γωνιά είναι χρήσιμη
Τα ντουλάπια δεν είναι τα μόνα αποθηκευτικά μέρη της κουζίνας. Ο χώρος πάνω από τα ντουλάπια, αλλά και πάνω από το ψυγείο και κάτω από το νεροχύτη, όλα είναι χρήσιμα για να αποθηκεύεις διάφορα σκεύη, όπως πιατέλες, ταψιά, λαμαρίνες του φούρνου και επιφάνειες κοπής. Και αν δε θέλεις να τα έχεις εκτεθειμένα στη σκόνη, δοκίμασε να τα βάλεις μέσα σε μερικά πολύχρωμα χαρτονένια κουτιά όπως είπαμε πριν. Εκτός από πρακτικά αποθηκευτικά δίνουν και ωραίο χρώμα στην κουζίνα.
6. Τα γυάλινα βάζα είναι φίλοι σου
Μοίρασε τα ξηρά υλικά (π.χ. μπαχαρικά, ζυμαρικά, ρύζι, άλευρα, φρυγανιά τριμμένη) σε όσα καθαρά, στεγνά γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι έχεις στη διάθεσή σου. Φυλάσσουν αεροστεγώς τα υλικά και επιπλέον μιας και είναι διάφανα βλέπεις με σαφήνεια τι περιέχουν ώστε να μπορείς να βρεις ό,τι ψάχνεις με μια ματιά. Σημείωσε ότι οι πλαστικές σακούλες ή τα χάρτινα κουτιά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στη φύλαξη των τροφών στα ντουλάπια γιατί μπορεί να αποδειχθούν “φιλόξενα” για διάφορα ανεπιθύμητα όπως έντομα, υγρασία ή οσμές.
7. Βάλε ετικέτες όπου είναι απαραίτητο
Αν τα ντουλάπια σου είναι γεμάτα με βαζάκια που περιέχουν υλικά είναι δύσκολο να θυμάσαι ποιο είναι τι με μία ματιά, ειδικά στην περίπτωση των μπαχαρικών και των αλεύρων. Σε αυτή την περίπτωση οι ετικέτες αποδεικνύονται σωτήριες. Δε χρειάζεται να αγοράσεις κανονικές αυτοκόλλητες ετικέτες βέβαια, μια απλή λευκή κολλητική ταινία και ένα ένας μαρκαδόρος αρκούν. Κολλάς ένα κομμάτι ταινία στα πλάγια του βάζου, γράφεις τι έχει μέσα και έτοιμο. Θυμήσου ότι όλα λήγουν κάποια στιγμή, γι αυτό μπορείς να κολλήσεις και ένα δεύτερο κομμάτι ταινία στο κάτω μέρος του βάζου και να γράψεις την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, έτσι θα έχεις πάντα φρέσκα και ασφαλή υλικά.
8. Οι προτεραιότητες είναι το παν
Σκέψου πώς μαγειρεύεις συνήθως και τοποθέτησε πιο μπροστά στα ντουλάπια τα υλικά που χρησιμοποιείς πιο συχνά (λάδι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, κλπ). Όσα χρησιμοποιείς πιο σπάνια, όπως μπαχαρικά με ιδιαίτερες γεύσεις, μπορούν να μπουν πιο πίσω στο ντουλάπι.