Αναζητάς τις μικρές νόστιμες πινελιές που θα απογειώσουν το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι; Η Ελένη Ψυχούλη έχει από 3 προτάσεις για τη σάλτσα του ψητού, τη βινεγκρέτ της σαλάτας και για σαλάτες που βγαίνουν και ως μεζεδάκια.

Πιο βαθιά ελληνικό από όλα τα γιορτινά τραπέζια, το τραπέζι της Πασχαλιάς μιλά κατευθείαν στην καρδιά, τη γεύση της ψυχής που γιορτάζει τη δική της ανάταση παρέα με την ανάσταση της φύσης, που τώρα βάζει στο τραπέζι τα πιο δροσερά χόρτα και λαχανικά της άνοιξης, τα χλωρά, φρέσκα τυριά, τα κατσικάκια και τα αρνάκια του γάλακτος, τις γαλατόπιτες και τις μυζηθρόπιτες με το καλύτερο γάλα της χρονιάς. Το γιορτινό τραπέζι δεν θέλει πολλά.

Ζητά μόνο μια μπουκιά από όλη την ποικιλία των κλασικών εθίμων. Τι μπαίνει λοιπόν γύρω από ένα αρνί, που μπορεί να είναι και κατσίκι; Θα το σουβλίσετε στην εξοχή ή θα το φουρνίσετε στην πόλη. Πρωταγωνιστής της ημέρας, θα σας σπάσει τη μύτη με το σασπένς της αναμονής.

Η οποία χρειάζεται οπωσδήποτε ένα τσίπουρο μαζί με το κοκορέτσι κι ένα μεζεδάκι για τη λιγούρα. Στρώνοντας το τραπέζι, η όρεξη ανοίγει με μια αβγοσαλάτα, μια πράσινη σαλάτα που θα ξεγελάσει τα λιπαρά του οβελία, πατάτες ή λαχανικά της συνοδείας, μια σάλτσα για το ψητό και μια αλοιφή του τύπου τζατζίκι, πλάι στη μουστάρδα.

Οι σάλτσες του ψητού

Εναλλακτικές της απλής μουστάρδας, αλλάζουν τη γεύση της κάθε μπουκιάς δίνοντας μια άλλη ποικιλία στη μονοτονία του ψητού. Αλείφονται σε φρυγανισμένο ψωμί για να φτιάξουν την επόμενη μέρα τα ωραιότερα σάντουιτς με φέτες από το κρύο αρνάκι που περίσσεψε. Σας έχουμε 3 πολύ νόστιμες συνταγές για σάλτσα:

3 σάλτσες για το ψητό

21150305_17090_prasini salata me diaforetika xromata_SLIDER

Οι βινεγκρέτ της σαλάτας
Η πράσινη σαλάτα, από το ελληνικό μαρούλι, ένα μίγμα σαλατικών από όσα κυκλοφορούν στην αγορά ή ακόμη πιο πρωτότυπα ένα μίγμα από φρέσκα μυρωδικά όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, δυόσμο, μάραθο, κάρδαμο, μαϊντανό που θα μαδήσετε απλώς αντικαθιστώντας τις κλασικές πρασινάδες μέχρι ωμό σταμναγκάθι, ρόκα και αντίδια, είναι ό,τι χρειάζεται το αρνάκι για να δροσίσει και να ξεγελαστεί η έντονη λιπαρότητά του.

Η πράσινη σαλάτα με διαφορετικό χρώμα
Υλικά: 1 λόλα πράσινη, 1 λόλα κόκκινη, ½ ματσάκι ρόκα, 1 ραντίτσιο, 1 πράσινη πιπεριά σε φέτες, 1 κόκκινη πιπεριά σε φέτες, καρδιά από 1 αντίδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, 1 καρότο σε ταλιατέλες με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες.

Βάζετε χοντροκομμένα όλα τα σαλατικά στη σαλατιέρα και αλατίζετε ελαφρά. Τη σος θα την προσθέσετε τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε, ανακατεύοντας καλά τη σαλάτα με τα χέρια. Ενισχύστε τη γεύση της με μία ξεχωριστή βινεγκρέτ:

3 διαφορετικές βινεγκρέτ για την πράσινη σαλάτα

21150305_17125_psita laxanika salata me portokali_SLIDER

Σαλάτα ή συνοδευτικό;

Ο μεζές
Τα κρεμμύδια που ψήνονται ολόκληρα στο αλουμινόχαρτο δίπλα στο κρέας ή στη χόβολη του οβελία γίνονται ένας νοστιμότατος μεζές με λαδόξιδο και αλάτι. Ολόγλυκα και ξεροψημένα στις άκρες, μπορούν να κλέψουν την παράσταση και από το ίδιο το αρνί. Το ίδιο και τα μικρά καροτάκια της άνοιξης, που θα ψηθούν επίσης ολόκληρα και οι πιπεριές Φλωρίνης ή η μελιτζάνα που ψήνεται ολόκληρη και σερβίρετε με λίγο σκόρδο, λεμόνι, ξίδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα ψητά κρεμμύδια, όμως, γίνονται και μια ωραιότατη σαλάτα για το τραπέζι, που συνηθίζεται σε όλη την ελληνική παράδοση, από την Κρήτη ως τη Μακεδονία:

Σαλάτα με ψητά κρεμμύδια και πορτοκάλι

Η αβγοσαλάτα που βγαίνει και σαν μεζεδάκι
Το αβγό, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, είναι το απαραίτητο του πασχαλινού τραπεζιού και η αβγοσαλάτα ένας νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσεις τα κόκκινα αβγά, που ούτως ή άλλως πάντοτε περισσεύουν από το τσούγκρισμα της Ανάστασης:

21150305_17105_avgosalata-me-agginares

Αβγοσαλάτα με αγκινάρες και αρακά

Η πατατοσαλάτα
Οι πατάτες μπορούν να ψηθούν πεντανόστιμες χάρη στους χυμούς του ψητού, μαζί του στο χαρτί. Υπάρχει, όμως, και η έξυπνη λύση του 2 σε 1: Φτιάχνετε μια πατατοσαλάτα ή μια σαλάτα με όλα τα λαχανικά της άνοιξης, που τη σερβίρετε χλιαρή στο διπλό ρόλο της σαλάτας και του συνοδευτικού. Αρκεί να χτυπήσετε στο μούλτι όλα μαζί τα υλικά της σος: ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κουτ. σούπας κάππαρη, μερικά κλωναράκια μαϊντανό, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτ. γλυκού ξίδι.

Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουμε στις αγορές μας για το πασχαλινό τραπέζι

Βάφουμε τα αβγά του Πάσχα με κόκκινο λάχανο! (διαδικασία βήμα-βήμα)

Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο