Η ευλογία των πιο γιορτινών ημερών του χρόνου χωράει πολλά διαφορετικά καλέσματα, που με λίγη οργάνωση από πριν θα στεριώσουν τη νέα χρονιά με τη μνήμη του κεφιού. Βάλτε τη διάθεση και αφήστε ακάλεστους την κούραση, το άγχος και τον κόπο!
Ο γιορτινός μπουφές
Όταν οι καλεσμένοι πληθαίνουν επικίνδυνα και οι καρέκλες του σπιτιού δεν περισσεύουν, ο μπουφές είναι η ιδανική λύση, κυρίως για τις βραδιές των ρεβεγιόν, όταν ο κόσμος έρχεται σε ακανόνιστες ώρες και δεν κάθονται όλοι στο τραπέζι την ίδια στιγμή.
Στο κοινωνικό μας υποσυνείδητο ο μπουφές έχει ταυτιστεί με την αφθονία, του πουλιού το γάλα, ολόκληρα γουρουνόπουλα, αστακούς και βουνά γαρίδες. Αυτό συνέβαινε παλιά. Ο σύγχρονος μπουφές αγαπά το… “τόσο όσο”, τη λιτότητα, αρκεί να είναι σωστά συνδυασμένη και τη μετρημένη αφθονία.
Ένας μπουφές που δεν του λείπει τίποτα χρειάζεται: 2 σαλάτες, 2 πρώτα (μία πίτα και ένα ορεκτικό όπως γεμιστά κυδώνια με κιμά, ντολμαδάκια ή ένα σουφλέ), 1 ψητό κρέας (γαλοπούλα ή χοιρινό μπούτι), 2 συνοδευτικά (1 με πατάτες, 1 με λαχανικά ή ζυμαρικό), 1 πιάτο με τυριά, 2 γλυκά (1 λευκό και 1 σοκολατένιο), μελομακάρονα, κουραμπιέδες. Στον μπουφέ των γλυκών θα προστεθούν και όσα φέρουν ως δώρα οι καλεσμένοι.
Η επιτυχία ενός μπουφέ κρίνεται εν πολλοίς από τις σωστές θερμοκρασίες: Δεν βάζουμε τηγανητά γιατί τρώγονται μόνο καυτά από το τηγάνι, αποφεύγουμε τα φαγητά με σάλτσες που τρώγονται ζεστά. Τη λύση, βεβαίως, δίνουν τα ειδικά σκεύη που κρατούν το φαγητό ζεστό με κεράκια ρεσό. Αν δεν τα διαθέτουμε, φροντίζουμε όλα όσα σερβίρουμε να τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου, όπως οι πίτες, τα ντολμαδάκια, το χοιρινό μπούτι, η γαλοπούλα.
Οι πατάτες, ο πουρές, οι σάλτσες και ό,τι τρώγεται καλύτερα ζεστό και σερβίρεται σε μικρές δόσεις, το κρατάμε ζεστό στον φούρνο στους 60οC και ανανεώνουμε τακτικά το σερβίρισμα.
Οι σαλάτες δεν αντέχουν όλη τη νύχτα καθώς η σος τις μαραίνει. Τις κρατάμε έτοιμες κομμένες σε σακούλες του σούπερ μάρκετ και ανανεώνουμε το σερβίρισμα προσθέτοντας τη σος την τελευταία στιγμή.
Η χωροταξία που κάνει ευκολότερη τη δουλειά
– Φροντίζουμε να σκορπίσουμε παντού στο σαλόνι μπολάκια με ξηρούς καρπούς, μπατόν σαλέ, πατατάκια και διάφορα σνακ που θα συνοδεύσουν το ποτό ή θα ξεγελάσουν την πείνα μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό.
– Ετοιμάζουμε σε διαφορετικό σημείο το μπαρ των ποτών και των αναψυκτικών, μαζί με τα ποτήρια. Αγοράζουμε από πριν μπόλικο πάγο και φροντίζουμε να τον ανανεώνουμε στη διάρκεια της βραδιάς.
– Στον κυρίως μπουφέ, από αριστερά τοποθετούμε τα πιάτα ανά μεγέθη, τα μαχαιροπίρουνα τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτα και πλάι τους ένα μεγάλο πανέρι με διαφορετικά ψωμιά, χριστόψωμο, κριτσίνια και παξιμαδάκια, μαζί με ένα πριονωτό μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής.
– Στη συνέχεια, σερβίρουμε τις σαλάτες, δίπλα τα πρώτα, στη μέση το κυρίως και δεξιά του τα συνοδευτικά.
– Στο τέλος του μπουφέ βάζουμε τις μουστάρδες ή τις σάλτσες.
– Δεν ξεχνάμε σπάτουλες, κουτάλες, λαβίδες και ό,τι χρειάζεται κάθε έδεσμα για να φτάσει ευκολότερα στο πιάτο μας.
– Σε διαφορετικό σημείο, ακόμη και στο τραπέζι της κουζίνας, στήνουμε τον μπουφέ των γλυκών. Αυτές τις μέρες όλο το σπίτι είναι ανοιχτό και έτσι αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε ένα σημείο.
Το καθιστό επίσημο τραπέζι
Κι εδώ ισχύουν τα ίδια εδέσματα με τον μπουφέ. Στο σερβίρισμα, θα φροντίσουμε να υπάρχουν το ένα μέσα στο άλλο ένα ρηχό πιάτο, πάνω του το βαθύ αν έχουμε σούπα ή ένα μικρότερο για τις σαλάτες και τα πρώτα.
Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια: Ένα για το κρασί και ένα για το νερό.
Το τραπέζι φροντίζουμε να είναι στρωμένο στην εντέλεια πριν έρθουν οι καλεσμένοι μας, στολισμένο και με τα κεριά του γλυκού φωτισμού.
Ένα μικρό γούρι ή ένα δωράκι πάνω στην πετσέτα για τον κάθε καλεσμένο ανοίγει πιο ορεκτικά το δείπνο.
Η οικογενειακή θαλπωρή
Η δεύτερη μέρα της γιορτής είναι ιδανική για να μαζέψεις γύρω σου τους κολλητούς ή τον πιο στενό οικογενειακό κύκλο, μαγειρεύοντας με ό,τι περίσσεψε από τα δείπνα του ρεβεγιόν. Το χοιρινό ή η γαλοπούλα μεταμορφώνονται σε κοκκινιστό με μακαρονάδα, οι σαλάτες σε τάρτα ή πίτα, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί σε ζεστή κομπόστα με παγωτό, οι πατάτες ξαναζεσταίνονται και γίνονται πιρουνάτος πουρές.
Η απογευματινή γιορτή
Το απογευματινό, χαλαρό κάλεσμα είναι από τα πιο επιτυχημένα γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μαγείρεμα: Με πρωταγωνιστή το τσάι ή τον καφέ θα σερβίρουμε όλα τα γλυκά-πεσκέσια των ημερών, παρέα με ένα κέικ και μια αλμυρή τάρτα ή πίτα. Και επειδή οι καλεσμένοι θα μείνουν ως το βράδυ, ετοιμάζουμε από πριν μια κοτόσουπα με πολλά λαχανικά που θα ζεστάνουμε την τελευταία στιγμή και θα σερβίρουμε σε μπολάκια.
Το πάρτι-ρεφενέ
Είναι οικονομικό, σε ξεκουράζει από το πολύ μαγείρεμα, είναι μόδα: Συνεννοηθείτε από πριν με τους πιο καλούς σας φίλους και καταστρώστε σαφείς λίστες με το τι θα φέρει ποιος! Αλλιώς, κινδυνεύετε να βρεθείτε με δύο κυρίως και καθόλου ορεκτικό ή με δύο πίτες αλλά καθόλου συνοδευτικό. Συνήθως, η οικοδέσποινα βολεύει να αναλάβει τις σαλάτες, που ετοιμάζονται την τελευταία στιγμή, μαζί με το ψήσιμο του κυρίως που δεν μεταφέρεται εύκολα.
Το νου σας!
Στον μπουφέ ή στο καθιστό τραπέζι προσέχουμε να μην επαναλαμβάνεται το ίδιο υλικό σε δύο συνταγές: Στις σαλάτες η μια θα είναι με πρασινάδες και η άλλη με λάχανο ή διάφορες ρίζες.
Αν έχουμε γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, δεν θα φτιάξουμε και κιμαδόπιτα αλλά μια πίτα με λαχανικά.
Αν αποφασίσουμε τάρτα κολοκύθα, δεν θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθα στα συνοδευτικά μας.
Η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός
Για να μας βρει η γιορτή ξεκούραστους και χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής που θα μας πετύχει πάνω από τις κατσαρόλες ενώ οι καλεσμένοι ήδη χτυπούν το κουδούνι, χρειάζεται οργάνωση, μολύβι και χαρτί.
Μία εβδομάδα πριν αποφασίζουμε ακριβώς το μενού μας, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σημειώνουμε σε χαρτί όλα τα υλικά της κάθε συνταγής, φροντίζοντας να γράψουμε δίπλα την ποσότητα σε υλικά που επαναλαμβάνονται σε περισσότερες από μία. Αυτό θα βοηθήσει στα ψώνια, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερος καημός όταν πάνω από την κουζίνα συνειδητοποιείς ότι ψώνισες μεν κρέμα γάλακτος αλλά μόνο για το γλυκό και όχι για την τάρτα.
Δύο μέρες πριν ψωνίζουμε τα πάντα εκτός από το ψωμί, μαζί με τα γκι που θα στολίσουν τα βάζα και τα ποτά.
Μία μέρα πριν ετοιμάζουμε τα γλυκά, την πίτα ή την τάρτα χωρίς να την ψήσουμε, κάνουμε κοψίματα και προετοιμασίες για όσα θα μαγειρέψουμε ανήμερα. Τα μαγειρευτά γίνονται και από την προηγουμένη.
Το πρωί προψήνουμε, αφήνοντας το τελικό 10λεπτο για την τελευταία στιγμή, ό,τι είναι να μπει στον φούρνο, που τον θέλουμε ελεύθερο αργότερα για το κρέας.
Η γαλοπούλα ή το χοιρινό μπούτι μπαίνουν στον φούρνο γύρω στις 3 το μεσημέρι.
Οι σαλάτες κόβονται 2 ώρες πριν, μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο, ετοιμάζονται και οι σος.