Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να μαγειρεύεις μακριά από την άνεση της άψογα εξοπλισμένης κουζίνας σου, όμως η μαγειρική στην ύπαιθρο έχει το γούστο και τους κανόνες της. Όσο για το αποτέλεσμα; Άλλο πράγμα!

Όλοι πλέον ετοιμάζονται πυρετωδώς για διακοπές. Την γκρίνια για τις τιμές στα ακτοπλοϊκά, τη βενζίνη και τα ενοικιαζόμενα ακολουθεί όπως πάντα η γκρίνια για τις τιμές στις ταβέρνες και τα τουριστικά, εποχικά εστιατόρια. Μπορείτε, λοιπόν, να αποφύγετε μέρος της γκρίνιας απολαμβάνοντας φθηνή διαμονή μέσα σε σκηνή σε κάποιο camping ή κάποια ερημική παραλία, μαγειρεύοντας το δικό σας φαγητό. Τη βενζίνη και τα ακτοπλοϊκά, μάλλον δεν θα τα γλιτώσετε… Η μαγειρική στην ύπαιθρο είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Όλοι ξέρουμε πώς είναι να μαγειρεύεις σε μια κουζίνα ή να τρως σε ένα εστιατόριο, αλλά λίγοι είναι αυτοί που έχουν ζήσει την εμπειρία της μαγειρικής κάτω από τον ουρανό και το συναίσθημα του να γεύεσαι μέσα σε μια παλιά καραβάνα φαγητό που εσύ ο ίδιος ετοίμασες κάτω από τα αστέρια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να μαγειρέψει έξω στη φύση, αρκεί βέβαια να κουβαλάει μαζί του κάποια χρήσιμα εργαλεία και, κυρίως, να έχει πάντα το νου του στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν. Μέτρα που αφορούν και την καθαριότητα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι για το κατά πόσο είναι εύκολο να μαγειρέψεις έξω στη φύση, αλλά σίγουρα όλοι συμφωνούν στο εξής: το φαγητό που ετοιμάζεται στην εξοχή είναι πεντανόστιμο! Ακολουθούν μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους μαγειρέματος:

Γκαζάκι
Με ένα γκαζάκι ανάμεσα στα πράγματά σας μπορείτε να κάνετε θαύματα. Συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της εύκολης, γρήγορης, δυνατής και ελεγχόμενης φλόγας. Θα χρειαστείτε επίσης ένα μικρό τηγάνι και ένα μπρίκι για να μπορέσετε να απολαύσετε ένα ζεστό γεύμα σε λίγα λεπτά ή ένα φλιτζάνι αχνιστό τσάι ενώ, αν βρεθεί στα χέρια σας σκεύος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κατσαρόλα και έχετε αρκετή υπομονή, στο γκαζάκι μπορείτε να βράσετε σούπες και ζυμαρικά. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τα φακελάκια από το τσάι για να καθαρίσετε το εσωτερικό του τηγανιού πριν το ξαναβάλετε στην τσάντα σας, αποφεύγοντας έτσι τις πολλές σαπουνάδες.

Κάρβουνα
Σκάβετε ένα μικρό λάκκο στο έδαφος, μέσα στον οποίο τοποθετείτε μερικές εφημερίδες ή ξερά χόρτα, φύλλα και μικρά, λεπτά ξυλαράκια. Ανάβετε τη φωτιά και, μόλις φουντώσει από πάνω, αδειάζετε τα κάρβουνα σε μια επιφάνεια λίγο μεγαλύτερη από τη σχάρα που έχετε. Βρίσκετε στη συνέχεια δύο μεγάλες πέτρες, τις οποίες τοποθετείτε δεξιά και αριστερά της φωτιάς για να στηρίξετε πάνω τους τη σχάρα. Κρατάτε για λίγο τη σχάρα πάνω από τις φλόγες ώστε να απολυμανθεί και να καούν τυχόν υπολείμματα από προηγούμενες φορές. Ενώ είναι ακόμη ζεστή, την τρίβετε καλά με μισό λεμόνι για να καθαρίσει και να νοστιμίσει. 10-15 λεπτά αργότερα τα κάρβουνα θα αρχίσουν να γίνονται γκρι-άσπρα (τη μέρα) ή κόκκινα (τη νύχτα), που σημαίνει ότι η θράκα είναι έτοιμη. Παίρνετε το φαγητό που θέλετε, το βάζετε τη σχάρα και το κρατάτε πάνω από τα κάρβουνα, γυρίζοντάς το πλευρά λίγο αργότερα ώστε να ψηθεί σωστά. Ένας άλλος τρόπος για να μαγειρέψετε στα κάρβουνα είναι με αλουμινόχαρτο. Φτιάχνετε ένα «πακέτο» με αρκετές στρώσεις αλουμινόχαρτου μέσα στο οποίο βάζετε το φαγητό που θέλετε να μαγειρέψετε. Είτε πρόκειται για ολόκληρες πατάτες, για ένα γρήγορο σαγανάκι ή ακόμα και για γλυκό, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Για παράδειγμα, βάλτε στο αλουμινόχαρτο μήλα με λίγη κανέλα ή χαλβά του μπακάλη μαζί με φέτες πορτοκαλιού και σοκολάτα κουβερτούρα, και το γλυκό πακετάκι σας θα ψηθεί σωστά έτσι ώστε το περιεχόμενό του να λιώνει στο στόμα.

Φωτιά
Η φωτιά έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί -ιδανική για το «δέσιμο» της παρέας, για τη ζέστη που προσφέρει, για το ρομαντισμό και τις ιστορίες που θα ειπωθούν ενώ τρίζουν οι φλόγες της. Από την άλλη, προσφέρει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Πάλι θα πρέπει να σκάψετε ένα λάκκο ο οποίος θα προστατέψει τη φωτιά από τον αέρα και επιπλέον θα έχει και ένα μέτροπυρασφάλειας ώστε να μην εξαπλωθεί. Γύρω από τον λάκκο θα καθαρίσετε όσα αγριόχορτα υπάρχουν και είναι πιθανόν να αρπάξουν, θα σχηματίσετε έναν κύκλο από πέτρες και καλού κακού έχετε κοντά σας ένα μικρό πυροσβεστήρα ή έναν κουβά με νερό. Όταν τελειώσετε με τα προκαταρκτικά, ανάβετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας ξερόχορτα, εφημερίδες και μικρότερα ξυλαράκια μέχρι να αρπάξει καλά και στη συνέχεια την προσαρμόζετε ανάλογα με το είδος μαγειρέματος που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βράσετε νερό για ζυμαρικά ή ρύζι, πρέπει να τροφοδοτείτε συνέχεια τη φωτιά ώστε να έχει δυνατή φλόγα και το νερό να βράσει γρήγορα. Αν θέλετε να κάνετε μια ωραία σούπα, η φλόγα θα πρέπει να είναι πιο μικρή και να καίει αργά. Ένα μεγάλο ξύλο είναι ιδανικό. Εναλλακτικά, αφήνετε τα ξύλα να καούν και μετά από λίγο έχετε πάλι έτοιμα κάρβουνα, πάνω από τα οποία μπορείτε να ψήσετε ή να τηγανίσετε -αν έχετε το κατάλληλο μαντεμένιο τηγάνι.

Κονσέρβες
Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς γεύσης και βιταμινών, παρ’ όλα αυτά μια κονσέρβα μπορεί να σας βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση. Απαραίτητο είναι το ανοιχτήρι, σε περίπτωση που η κονσέρβα δεν έχει εύκολο άνοιγμα. Οποιαδήποτε πηγή θέρμανσης διαθέτετε, ζεσταίνετε την ανοιγμένη κονσέρβα και με ένα κουταλάκι ανακατεύετε συνεχώς για να μην καεί το περιεχόμενο. Το κουτάκι της, αφού πλυθεί στο τέλος, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για βράσιμο νερού.

Εναλλακτικές μέθοδοι
■ Ένας τρόπος όχι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα είναι ο λεγόμενος ολλανδικός φούρνος. Συνήθως είναι ένας γκαζοτενεκές, που χρησιμεύει με πολλούς τρόπους και μπορεί να μαγειρέψει απευθείας πάνω στη φωτιά σαν κατσαρόλα ή σκεπασμένος με κάρβουνα, όπως η γάστρα που λειτουργεί σαν φούρνος.
■ Μια άλλη πρωτότυπη κατασκευή, αλλά όχι ιδιαίτερα δημοφιλής, είναι ένα χαρτόκουτο του οποίου το εσωτερικό τυλίγεται με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην καίγεται και κατόπιν σκεπάζετε με αυτό φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον φούρνου και να ψηθεί ομοιόμορφα. Πειραματιστείτε και εσείς στην επόμενη εκδρομή σας και αποφασίστε ποιος τρόπος σάς ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί να μην το πετύχετε με την πρώτη, ίσως να μουτζουρωθείτε, τα ρούχα σας να καπνίσουν και το φαγητό να είναι καμένο απέξω και ωμό από μέσα, αλλά να θυμάστε το εξής: πόσο συχνά τρώτε κάτω από τον έναστρο ουρανό με τη φύση για τραπεζομάντιλο; Μην ξεχνάτε ποτέ, όμως, να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας!