Τι είναι ένας ζωμός; Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό, ζωμός είναι ένα εύγευστο υγρό που προκύπτει από κόκαλα, λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι), αρωματικά (πιπέρι, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό κ.λπ.) ή νερό, μέσω της διαδικασίας του σιγανού βρασμού. Βράζουμε λοιπόν κοτόπουλο και φτιάχνουμε νόστιμο ζωμό για τις σούπες μας.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε ένα κοτόπουλο γύρω στα δύο κιλά, κομμένο στη μέση, που το έχετε αλατίσει καλά, και σκεπάζετε με νερό. Δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε το ξάφρισμα. Ξαφρίζετε για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτετε ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, ένα κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, ένα καρότο ολόκληρο (καθαρισμένο), ένα κομμάτι σέλερι, μία μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση, ένα φύλλο δάφνης, ένα κλωναράκι θυμάρι, δέκα κόκκους πιπέρι μαύρο, αλάτι και σιγοβράζετε για άλλη 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αν θέλετε, βάζετε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπουκέτο από τουλπάνι (bouquet garni). Όταν βράσει το κοτόπουλο, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει στο ζουμί του. Περνάτε το ζωμό από ένα σουρωτήρι-σήτα σε μια άλλη κατσαρόλα και πετάτε τα λαχανικά. Ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο και το χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας.

Δείτε επίσης

Φτιάχνουμε ποντιακή πίτα με περέκ

Το άστρο των μπαχαρικών

Μαλεμπί, ζερδές και ταούκ: Κρέμας και ρυζόγαλου το ανάγνωσμα