Ένας μικρός κήπος στη βεράντα ή στο μπαλκόνι γεμίζει με χρώμα τον χώρο και γεύση τα πιάτα σας. Όσο για τη διαδικασία; Είναι πολύ πιο εύκολη από όσο ίσως πιστεύετε.
Η χρονιά που πέρασε, με τις καραντίνες και την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, μας έκανε να αναζητήσουμε διάφορους τρόπους απασχόλησης. Άλλοι έφτιαχναν παζλ, άλλοι ζύμωναν ψωμιά και έψηναν banana bread και άλλοι, ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των δικών τους λαχανικών. Ντομάτες, μαρούλια, κρεμμύδια, μελιτζάνες, λογιών λογιών μυρωδικά, φυτεύτηκαν σε γλάστρες και έδωσαν φρέσκες επιλογές για το καθημερινό τραπέζι. Το καλύτερο; Ένα σπιτικό μποστάνι καλλιεργείται άνετα και στην πόλη και δεν μπορεί να γίνει μόνο σε μεγάλους κήπους, αλλά ακόμη και στις βεράντες.
Ξέρουμε ότι η έλλειψη κήπου μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου περιβολιού, αλλά πιστέψτε μας, ακόμη και στα λίγα τετραγωνικά ενός μπαλκονιού ή μίας βεράντας μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας παραγωγή λαχανικών, φρούτων και μυρωδικών. Αρκούν μερικές ζαρντινιέρες, σπόροι ή βλαστοί, προσωπική ενασχόληση και όρεξη, για να έχετε όλο το χρόνο φρέσκα προϊόντα για το φαγητό σας. Στα συν και ότι η εικόνα του μπαλκονιού θα ανανεωθεί, αφού θα αποκτήσει χρώματα και αρώματα. Για να ξεκινήσετε, σας έχουμε ετοιμάσει ένα μίνι οδηγό με βασικές συμβουλές.
Βρίσκοντας τον ιδανικό χώρο
Επειδή δεν είναι δυνατό να μετατρέψετε σε μποστάνι όλο το μπαλκόνι, θα πρέπει να επιλέξετε σε ποιο σημείο και σε πόση έκταση θα τοποθετήσετε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που προορίζονται για τα λαχανικά. Ιδανικά, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να χωράει πολλά λαχανικά, αλλά όχι τόσο μεγάλος ώστε να μην αφήνει χώρο για άλλα φυτά και έπιπλα βεράντας. Επιπλέον, καθώς τα λαχανικά χρειάζονται ήλιο, καλό θα ήταν να επιλέξετε το πιο ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, που θα πρέπει να είναι και προστατευμένο από τον αέρα. Εάν πάλι το μπαλκόνι σας είναι πολύ εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, μπορείτε να προστατέψετε το μικρό σας περιβόλι τοποθετώντας κάποια διάφανη τέντα. Σημειώστε ότι για να βρείτε το πιο ηλιόλουστο σημείο μπορείτε να κάνετε μία «καταγραφή» του ήλιου. Με άλλα λόγια, μερικές μέρες πριν στήσετε το μποστάνι σας, να παρατηρείτε ανά δύο ώρες που βρίσκετε ο ήλιος και να το καταγράφετε -είτε σε ένα σημειωματάριο, είτε παίρνοντας φωτογραφίες με το κινητό. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς ποια σημεία έχουν ήλιο και μπορείτε να ζητήσετε πιο εξειδικευμένες συμβουλές από έναν γεωπόνο, στο φυτώριο που θα πάτε για τους σπόρους και τους βλαστούς, πού μπορείτε να φυτέψετε τι.
Οι γλάστρες σας δίνουν ευελιξία
Οι πρώτες αγορές που θα χρειαστεί να κάνετε για να δημιουργήσετε το περιβόλι σας, είναι οι γλάστρες. Προτιμήστε τις έναντι των πιο μεγάλων ξύλινων φυτώριων, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Επιπλέον, οι γλάστρες και οι μικρές ζαρντινιέρες μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σε διάφορα σημεία της βεράντας, ακολουθώντας την πορεία του ήλιου σε κάθε εποχή ή όταν θέλετε να κάνετε αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου. Θα χρειαστείτε ζαρντινιέρες, κεραμικές ή πλαστικές γλάστρες, καθώς και κρεμαστές γλάστρες που θα σας λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του χώρου, καθώς τοποθετούνται στα κάγκελα.
Μην αγοράζετε εξεζητημένα εργαλεία
Τα εργαλεία κηπουρικής είναι η δεύτερη αγορά που θα χρειαστεί να κάνετε, όταν προετοιμάζετε ένα μποστάνι στο σπίτι. Αποφύγετε εξεζητημένα εργαλεία που μπορεί να βρείτε σε καταστήματα με είδη κηπουρικής και προτιμήστε τα πιο κλασικά: ένα κλαδευτήρι, μια μικρή τσουγκράνα, ένα φτυαράκι και ένα ζευγάρι γάντια κηπουρικής, που θα σας φανούν χρήσιμα τόσο κατά τη φύτευση, όσο και για την περιποίηση των φυτών σας μετά. Επιπλέον, αγοράστε σπάγκο, για την περίπτωση που χρειαστεί να δέσετε κάποιους βλαστούς στα κάγκελα του μπαλκονιού ή σε πασαλάκια για στήριξη. Εάν θέλετε να φαίνεται πού έχετε φυτέψει τι, πριν βγουν οι πρώτοι καρποί, μπορείτε να βάλετε μικρά ταμπελάκια στις γλάστρες. Τέλος, εάν πρόκειται να λείψετε διακοπές και δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος για να ποτίζει τα κηπευτικά, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος για το πότισμα -στην αγορά υπάρχουν αρκετές οικονομικές επιλογές.
Χώμα και σπόροι ή βλαστοί
Οι επιλογές σε χώμα είναι ατελείωτες, αλλά όπως θα δείτε και σε κάθε φυτώριο ή κατάστημα με είδη κηπουρικής, υπάρχουν συσκευασίες με χώμα για λαχανικά, για να μην αναρωτιέστε τι πρέπει να επιλέξετε. Εκτός από αυτό, θα χρειαστείτε και λίπασμα, ανάλογα με το τι καλλιεργείτε (για παράδειγμα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι θέλουν λίπασμα με άζωτο, ενώ οι ντομάτες προτιμούν το κάλιο). Μια γρήγορη αναζήτηση στη Google ή μια ερώτηση στο κοντινό σας φυτώριο θα σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό προϊόν.
Όσο για τους σπόρους και τους βλαστούς που θα επιλέξετε, εξαρτώνται από την εποχή που θα φυτέψετε τα λαχανικά σας:
* Την άνοιξη φυτεύετε καρότα, κρεμμύδια από σπόρους, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πεπόνια, πιπεριές, σπανάκι και ντομάτες. Επίσης, από τον Μάιο έως το καλοκαίρι, στις γλάστρες σας μπορείτε να προσθέσετε αγγούρια, καλαμπόκια, φρέσκα φασόλια και κολοκύθες.
* Από το καλοκαίρι και έως τον Οκτώβριο, που είναι ακόμη ζεστός ο καιρός, είναι καλή εποχή για να φυτέψετε καρότα, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, παντζάρια, πατάτα και σπανάκι.
* Τους υπόλοιπους μήνες βάλτε στο περιβόλι σας κρεμμύδια και σκόρδα από βολβούς, αλλά και μπιζέλια.
Ξεκινήστε με λίγα και καλά
Χρειάζεται χρόνο μέχρι να τελειοποιήσετε την τεχνική σας στην καλλιέργεια ενός μποστανιού, γι αυτό και είναι καλό να ξεκινήσετε με λίγα στην αρχή, ίσως 3-4 είδη και μόλις μάθετε να τα φροντίζετε σωστά και πάρετε τους πρώτους καρπούς, μετά να εμπλουτίσετε την παραγωγή σας. Επίσης, όλα αυτά έχουν και κάποιο κόστος, δεν χρειάζεται λοιπόν να επιβαρυνθείτε αγοράζοντας πάρα πολλά από την αρχή. Είναι σημαντικό επίσης, να αποφύγετε την παρόρμηση να φυτέψετε πολλά είδη μόνο για την ποικιλία. Δεν πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, αλλά για φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά που προορίζονται για το φαγητό σας. Συνεπώς, φυτέψτε μόνο ότι έχετε σκοπό να φάτε.
Φύτεμα για αρχάριους
Αρχίζετε κάνοντας τρύπες στη βάση της γλάστρας, εάν δεν έχει ήδη, για να γίνεται η στράγγιση. Κατόπιν βάζετε αρκετό χώμα. Δημιουργείτε μερικές τρύπες, στις οποίες ρίχνετε 1 – 2 σπόρους ή τοποθετείτε έναν βλαστό. Σκεπάζετε με χώμα και ποτίζετε. Στις συσκευασίες των σπόρων και των βλαστών αναγράφεται συνήθως και κάθε πότε θα πρέπει να τους βάζετε λίπασμα, διαφορετικά μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες στο φυτώριο.
Αρωματικά φυτά
Χωρίς αρωματικά, φαγητό δεν γίνεται. Εάν είναι και φρέσκα, τότε μιλάμε για πιάτα ανώτερης γεύσης. Συνεπώς, πέρα από τα λαχανικά, καλό είναι να ενισχύσετε το μποστάνι σας και με αρωματικά φυτά. Εκτός από τη γεύση και το άρωμά τους, θα τα λατρέψετε γιατί απαιτούν λίγο χώρο, δεν χρειάζονται πολύ ήλιο, άρα μπαίνουν και στον πάγκο της κουζίνας (ιδανικά δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα) και επίσης, χρειάζονται λίγη φροντίδα -καθημερινό πότισμα το καλοκαίρι, πιο αραιό τον χειμώνα και να κόβετε συχνά τις κορυφές τους για να φουντώνουν. Τα must αρωματικά που δεν πρέπει να λείπουν από το μπαλκόνι σας είναι: μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο και ρίγανη. Για ευκολία, μην πάρετε σπόρους, αλλά αγοράστε γλαστράκια με αρωματικά από φυτώριο και μεταφυτέψτε τα σε ωραίες πολύχρωμες γλάστρες μεσαίου μεγέθους, για να τις μεταφέρετε εύκολα μέσα στο σπίτι τον χειμώνα.
Μην αγχώνεστε εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη
Ρωτήστε στο κοντινό σας φυτώριο ή κάντε ακόμη και με μία γρήγορη αναζήτηση στη Google, για το πότε είναι η ιδανική εποχή να φυτέψετε το κάθε είδος λαχανικών ή φρούτων που θέλετε, ανάλογα και με το κλίμα που επικρατεί στην πέριοχή σας. Ωστόσο, αν και αυτή η πληροφορία είναι σημαντική, δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει το γεγονός να είσαστε λίγο εκτός προγράμματος. Παρόλο που δεν μπορείτε να ξεκινήσετε μήνες μετά από την ιδανική εποχή σποράς κάθε είδους, το να πέσετε μερικές εβδομάδες εκτός σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Η καλλιεργητική περίοδος για την περιοχή σας μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, ειδικά αν βρίσκεστε σε ένα ψυχρότερο μέρος της χώρας, αλλά ένας ή δύο μήνες με τις δικές σας ντομάτες για παράδειγμα, είναι καλύτεροι από το να μην έχετε καθόλου ντομάτες.
Το YouTube είναι ο φίλος σας
Όταν προκύπτουν ερωτήσεις για κάποια διαδικασία σχετική με την καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και μυρωδικών στο σπίτι, το YouTube έχει λύσεις. Το να βλέπετε σε βίντεο ακριβώς πώς πρέπει να γίνεται μια συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Είτε αναρωτιέστε πώς να κόψετε σωστά ρίγανη ώστε να μεγαλώνει ωραία ή έχετε παρατηρήσει άσπρες κουκίδες στα φύλλα των αγγουριών, σίγουρα θα βρείτε ένα βίντεο που θα σας καθοδηγεί για το τι πρέπει να κάνετε.
Bonus, μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές:
* Αφού φυτέψετε τα λαχανικά σας, πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε υγρό το χώμα.
* Καθώς οι ντομάτες χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν, είναι καλό είτε να τις βάζετε μόνες σε κάποια μεγάλη γλάστρα, είτε να αφήνετε μεγάλο περιθώριο ανάμεσα σε αυτές και τα υπόλοιπα λαχανικά.
* Απομακρύνετε συχνά και επιμελώς τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται γύρω από τα λαχανικά σας.
Δείτε επίσης:
11 αρωματικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε και σε εσωτερικό χώρο
Αντίο κουνούπια με μυρωδικά από το παρτέρι μας