Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι κουζίνες ετοιμάζονται να φουρνίσουν τις πρώτες εορταστικές λιχουδιές. Οι χάρτινες συσκευασίες με το βούτυρο αρχίζουν να ξετυλίγονται, πάνω στους πάγκους, η μία μετά την άλλη και οι μυρωδιές της κανέλας, του τζίντζερ, του μοσχοκάρυδου, της σοκολάτας και των εσπεριδοειδών του χειμώνα, να γεμίζουν ευωδιαστά κάθε χριστουγεννιάτικη γωνιά του σπιτιού μας.

Στους γλυκούς, γιορτινούς πειρασμούς, εκτός από τα ηγετικά μελομακάρονα, τους αρχοντικούς κουραμπιέδες και τις μελιστάλακτες δίπλες, προστίθενται φυσικά και τα τραγανά και πάντα επίκαιρα τέτοια εποχή, gingerbread cookies. Ένα σημαντικό – ίσως, μάλιστα, το σημαντικότερο- στοιχείο που τα συνοδεύει δεν κρύβεται τόσο στη γεύση τους, όσο στην εμφάνισή τους, και ειδικότερα στη διακόσμησή τους η οποία από μόνη της είναι αρκετή για να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους!

Gingerbread cookies με γλάσο (σε διάφορα χρώματα), με καραμέλες και Χριστουγεννιάτικα toppings, με ζαχαρόπαστα ακόμα και με παιχνιδιάρικα γκλίτερ για τους φίλους των πιο εξεζητημένων εμφανίσεων. Οι ιδέες πολλές και όλες, αν όχι οι περισσότερες, εύκολα υλοποιήσιμες από τα δικά μας χεράκια. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε τον ζαχαροπλάστη που κρύβουμε μέσα μας!

Με γλάσο σε κάθε πιθανό και απίθανο χρωματικό συνδυασμό

Στην αρχή φτιάχνουμε το περίγραμμα χρησιμοποιώντας ένα σχετικά πηκτό λευκό γλάσο. Έπειτα γεμίζουμε όλη την επιφάνεια, με το υπόλοιπο γλάσο το οποίο όμως φροντίζουμε πρώτα να αραιώσουμε ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο κατά την επάλειψη προσθέτοντας στη συνταγή μας λίγο νερό. Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να συμπληρώσουμε σε αυτό και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής, συνήθως κόκκινο ή πράσινο για να είναι και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η συνταγή για το κλασικό γλάσο με την άχνη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια (συχνά το νερό αντικαθίσταται με χυμό λεμονιού), αν και είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη και μπορούμε άνετα να τη φτιάξουμε όλοι στο σπίτι μας, κυκλοφορεί και σε έτοιμη συσκευασία στην αγορά.

Με ζαχαρόπαστα για minimal chic καταστάσεις

Η καλύτερη και ίσως η γρηγορότερη οδός για να στολίσουμε γρήγορα, και χωρίς πολλούς πειραματισμούς που ίσως μας στοιχίσουν πόντους στον εντυπωσιασμό, τα gingerbread cookies μας. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμες ζαχαρόπαστες σε όποιο χρώμα βάλουμε κατά νου και έτσι μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις δουλέψουμε με έναν μικρό πλάστη και έπειτα να τις κόψουμε με τις ίδιες κουπάτ που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε νωρίτερα σχήμα στα μπισκότα μας. Τις κολλάμε με γλάσο ή με την βρώσιμη κόλλα που εύκολα μπορούμε να αναζητήσουμε στο εμπόριο και εφ’ όσον περιμένουμε λίγο ώστε να ενσωματωθούν επιτυχώς στην επιφάνεια του μπισκότου, είμαστε έτοιμοι να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας!

Με χρωματιστά καραμελάκια και Χριστουγεννιάτικα toppings για πληθωρικές εμφανίσεις

Οι επιλογές για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας, με καραμελάκια ή άλλα επίκαιρα Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά (ως toppings), είναι πραγματικά σχεδόν ανεξάντλητες. Στα μπισκότα – ανθρωπάκια μπορούμε να σχηματίσουμε μάτια, στόμα κουμπιά ή ακόμα και παπουτσάκια ανάλογα με τα ζαχαρωτά που θα βρούμε στην αγορά. Πώς θα τα κολλήσουμε; Και εδώ, όπως και στην περίπτωση της ζαχαρόπαστας, χρησιμοποιούμε είτε γλάσο, είτε την ειδική βρώσιμη κόλλα, ενώ μπορούμε επιπροσθέτως να επιστρατεύσουμε και λιωμένη κουβερτούρα σοκολάτας για ακόμα πιο κολασμένες ζαχαρο-κατασκευές!

Με γκλίτερ για έξτρα λάμψη και γιορτινή ατμόσφαιρα

Και εδώ ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Με ένα πινέλο περνάμε μία στρώση γλάσου πάνω στα μπισκότα μας και πριν προλάβει να στεγνώσει, ρίχουμε το γκλίτερ που έχουμε φτιάξει μόνοι μας, ανακατεύοντας σε ένα μπολ (ή σε μία σακούλα polybag) κρυσταλλική ζάχαρη με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε να επιχειρήσουμε και διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς στα γκλίτερ, ανάλογα με την έμπνευση και τη δημιουργική φάση που περνάμε!

Όλα τα παραπάνω προυποθέτουν είτε να αγοράσετε έτοιμα gingerbread cookies είτε να τα φτιάξετε σπίτι σας. Η συνταγή για gingerbread cookies που σας δίνουμε είναι απλή. Πέρα από τα υλικά -που μυρίζουν Χριστούγεννα- θα χρειαστείτε και κουπ πατ ώστε να πετύχετε τα σχήματα που επιθυμείτε!