Καθημερινά αναζητάμε νόστιμες συνταγές για κάθε ώρα της ημέρας αλλά και για κάθε διατροφική ανάγκη. Βρήκαμε, λοιπόν, την τέλεια συνταγή για γκρανόλα χωρίς γλουτένη.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα τραγανό πρωινό με γιαούρτι και γκρανόλα, αλλά παράλληλα αποφεύγουν τη γλουτένη, υπάρχει λύση και είναι ιδιαίτερα γευστική. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μόνοι μας την παρακάτω συνταγή, που δίνει συνολικά 6 μερίδες γκρανόλα.

Η φίνα γεύση της προέρχεται από το ταχίνι που προσθέτουμε στη συνταγή. Μπορούμε να τη συνδυάσουμε με φυτικό γάλα ή γιαούρτι, από σόγια, αμύγδαλο ή ακόμη καλύτερα καρύδα, αφού ένα από τα βασικά υλικά της συνταγής είναι τα φλέικς καρύδας. Έτσι, θα έχουμε ένα πιάτο με έξτρα εξωτική γεύση!

Υλικά για την γκρανόλα χωρίς γλουτένη

3 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς ωμούς, όπως καρύδια, πεκάν, αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια Αιγίνης
1 φλιτζάνι flakes καρύδας
¼ φλιτζανιού μέλι
¼ φλιτζανιού ταχίνι
2 κ. σ. ε.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1¼ κ.γ. χοντρό αλάτι
½ κ.γ. κάρδαμο τριμμένο ή κανέλα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους ξηρούς καρπούς και τα φλέικς καρύδας. Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το ταχίνι, το λάδι, το αλάτι, το κάρδαμο ή την κανέλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα με το ταχίνι στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε την γκρανόλα στο φούρνο για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας και περιστρέφοντας το φύλλο ψησίματος μπρος-πίσω κάθε 10 λεπτά, ώστε να πάρει η γκρανόλα μας ομοιόμορφο, χρυσαφένιο χρώμα.

Βγάζουμε την γκρανόλα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια και την αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Τη διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε επίσης:
Η σπιτική γκρανόλα η σωστή (χωρίς ζάχαρη)

Πώς να «αναστήσεις» τη μπαγιάτικη γκρανόλα

5 εύκολα tips για να βγάλεις τη γλουτένη από την καθημερινότητα σου