Αυτό που απολαμβάνουμε τις δροσερές φθινοπωρινές βραδιές στο σπίτι είναι μια κούπα ζεστού ροφήματος, κατά προτίμηση με διάφορα βότανα της ελληνικής υπαίθρου ή με κακάο (με ή χωρίς γάλα). Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Αντί να βρούμε ένα έτοιμο ρόφημα από το σούπερμαρκετ, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά μπαχαρικά. Ή να προσθέσουμε έξτρα άρωμα σε ένα κλασικό ρόφημα, όπως η σοκολάτα ή το τσάι. Ποια είναι τα μπαχαρικά που δίνουν άλλη σπιρτάδα σε ένα ρόφημα;
Το βασικότερο από όλα είναι η κανέλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό-πασπαρτού σε όποιο ρόφημα και αν αποφάσισα να δοκιμάσω και μάλιστα κάνει εξαιρετική γευστική συγχορδία και με άλλα μπαχαρικά. Άλλα μπαχαρικά που ταιριάζουν με την κανέλα και αναδεικνύουν τα ροφήματά μας είναι το γαρύφαλο, το τζίντζερ, το τσίλι…
Σας έχουμε παρακάτω 3 διαφορετικές προτάσεις για φθινοπωρινά ροφήματα όπου τα μπαχαρικά έχουν τον πρώτο λόγο:
Ζεστή σοκολάτα με τζίντζερ, τσίλι και γαρύφαλλο
Η σοκολάτα με το τζίντζερ είναι ένας συνδυασμός δοκιμασμένος και με φανατικό κοινό, ειδικά στους κύκλους εκείνων, που λατρεύουν τις πιπεράτες γεύσεις και στα γλυκά τους. Μέσα σε αυτούς και εγώ, που όμως, έδωσα έναν πιο spicy χαρακτήρα στο ρόφημά μου, προσθέτοντας τζίντζερ και έναν πιο αρωματικό τόνο, συμπληρώνοντας με λίγη σκόνη τριμμένου γαρύφαλλου.
Υλικά
200 ml γάλα πλήρες
1 1/2 κουτ. σούπας κακάο (άγλυκο)
1 κουτ. σούπας μελάσα
1/3 κουτ. γλυκού τζίντζερ (σκόνη)
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/8 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
1 πρέζα σκόνη τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε)
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμα 2-3′, ανακατεύοντας συνεχώς. Για έξτρα γλυκύτητα μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ενώ αν έχουμε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά μπορούμε να δοκιμάσουμε την ίδια συνταγή με φυτικό γάλα αμυγδάλου.
Γάλα αμυγδάλου με κουρκουμά, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι
Γνωστό και ως χρυσό γάλα, αυτό το ζεστό ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι έχει τα τελευταία χρόνια γίνει η απόλυτη τάση, παγκοσμίως, στις κουζίνες εκείνων που ασχολούνται ενδελεχώς με τα φυσικά γιατροσόφια. Τονωτικό, ανακουφιστικό τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα και με σούπερ δυναμωτικά μπαχαρικά γνωστά για την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό μας.
Υλικά
200 ml φυτικό γάλα αμυγδάλου (εναλλακτικά βρώμης)
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά (σε σκόνη)
1 ξυλάκι κανέλας
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ (σε σκόνη)
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καρύδας
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και σερβίρουμε σε μια μεγάλη κούπα. Αν μας αρέσει πιο γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε και μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη καρύδας.
Τσάι του βουνού με μήλο και κανέλα
Ο βασιλιάς των ροφημάτων, ειδικά των χειμερινών, το τσάι του βουνού όταν μπλεντάρεται με φρούτα και μπαχαρικά αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα τα μεθυστικά του αρώματα και φυσικά απογειώνεται και γευστικά. Ο συνδυασμός του, ειδικότερα με φλούδες μήλου και φυσικά με κανέλα (με την οποία ταιριάζει ιδανικά), φέρνει ως αποτέλεσμα στην κούπα μας, μία από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ζεστά σπιτικά ροφήματα.
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι νερό
5 κλαδάκια τσάι του βουνού
φλούδες από ένα μήλο (έχουμε πρώτα πλύνει πολύ καλά)
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι με μέτρια φωτιά αφήνουμε να βράσουν για 7-8′ όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ένα μεγάλο φλιτζάνι. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε.