Ο σπιτικός μηλίτης είναι ίσως το πιο απολαυστικό ρόφημα για το φθινόπωρο. Με βάση τα μήλα -που είναι εποχής- είναι εξαιρετικά εύκολο να τον φτιάξετε.
Είναι ζεστός, με μπαχαρικά και αρκετά γλυκός. Το σπίτι σας θα γεμίσει με τα πιο ωραία αρώματα, ενώ χρειάζεστε λίγα υλικά. Μπορείτε, επίσης, να τον αφήσετε στο ψυγείο σας για 2 εβδομάδες. Ωστόσο, προσοχή πριν τον βάλετε στο ψυγείο να είστε βέβαιοι ότι έχει κρυώσει εντελώς. Βάλτε τα αγαπημένα σας μήλα στην κατσαρόλα ή αυτά που έχετε στη διάθεσή σας και αφεθείτε στην απόλαυση. Η συνταγή, που σας δίνουμε είναι για 8 φλιτζάνια.
Υλικά:
10 μεγάλα μήλα κομμένα σε τέσσερα κομμάτια
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
4 ξυλάκια κανέλας
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα, τα δύο κομμάτια πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και την καστανή ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά μας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 2 ώρες.
Μόλις περάσει η ώρα βγάζουμε τα πορτοκάλια και στη συνέχεια με έναν πολτοποιητή πατάτας ή με ένα ξύλινο κουτάλι πολτοποιούμε τα μήλα. Ξαναβράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και με ακάλυπτη την κατσαρόλα για μια ακόμη 1 ώρα.
Στη συνέχεια μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα σουρωτήρι. Χρησιμοποιούμε και άλλη μία κατσαρόλα όπου και θα βάλουμε τον χυμό από μηλίτη. Με μια ξύλινη κουτάλα θα πιέσουμε τα βρασμένα μήλα για να βγάλουν όλους τους χυμούς. Κρατάμε τον μηλίτη στην κατσαρόλα και τον σερβίρουμε ζεστό.
Δείτε επίσης:
Απολαυστική σαγκρία με πράσινα μήλα
Τάρτα με δύο σοκολάτες, μήλα και βάση cheesecake