Ποιος από εμάς δεν ονειρεύεται να τραβήξει την τέλεια φωτογραφία φαγητού, εκείνη που θα αξίζει με το παραπάνω το hashtag #foodporn και θα κάνει τις καρδούλες να πέφτουν βροχή; Τις περισσότερες φορές βέβαια, αυτό που ανεβάζουμε στο Instagram ούτε σε εμάς δεν αρέσει, πόσο μάλλον στην υπόλοιπη διαδικτυακή κοινότητα. Και να σου η απογοήτευση για το κατά τα άλλα τέλειο burger μας. Υπάρχει άραγε λύση;
Ο Independent ζήτησε πρόσφατα τα φώτα τους από δύο experts του είδους, τους φωτογράφους και food stylers Anett Velsberg και Daniel Krieger και όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσαμε να μην μοιραστούμε και μαζί σας τις πολύτιμες συμβουλές τους.
Το να τραβάτε τέλειες φωτογραφίες του φαγητού σας που λέτε, είναι πολύ απλό σύμφωνα με τους δύο φωτογράφους, αρκεί το φαγητό να είναι λαχταριστό εξαρχής. Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι αυτό είναι προφανές, οι ίδιοι επεξηγούν ότι λαχταριστό φαγητό σημαίνει διαφορετικές υφές στο πιάτο, που ο σωστός φωτογράφος ξέρει να τις εξισορροπεί και να τις τοποθετεί σωστά στο κάδρο του. Μάλλον όχι όσο απλό νόμιζες μέχρι σήμερα, που απλά έστηνες απέναντι το πιάτο ή το ποτήρι και φωτογράφιζες, έτσι;
Επίσης, εντοπίζουν ένα μεγάλο λάθος που κάνουν συνήθως οι περισσότεροι όταν φωτογραφίζουν φαγητό στις εξόδους τους και αυτό δεν είναι άλλο από το να αρκούνται στον χαμηλό φωτισμό των εστιατορίων ή από την άλλη στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου. Τι μπορείτε να κάνετε; Αν ο φωτισμός είναι κακός απλά μην τραβήξετε φωτογραφία! Επιπλέον, για να αποφύγετε τις κιτρινισμένες φωτογραφίες επιλέξτε ένα σημείο με καλό, φυσικό φωτισμό, ενώ μπορείτε να εφοδιαστείτε και με ένα τρίποδο και ανακλαστήρα για να εξισορροπήσετε τις σκιές αν θέλετε σχεδόν επαγγελματικό αποτέλεσμα. Εννοείται ότι ο ανακλαστήρας είναι για τις φωτογραφίες που τραβάς στο σπίτι και καλύτερα να μην εμφανιστείς με έναν τέτοιο στο εστιατόριο γιατί οι πρώτοι που θα γελάσουν μαζί σου -πριν ανεβάσουν φωτογραφία σου στο internet για να σε κοροϊδέψουν όλοι- είναι οι φίλοι σου. Άσε που δύσκολα θα τους πείσεις να βγείτε ξανά μαζί έξω.
Για να αρέσει πολύ μια φωτογραφία, είναι σημαντικό να έχει να διηγηθεί και μία ιστορία. “Το πρώτο βήμα όταν συνθέτω μια φωτογραφία είναι να αποφασίσω τι θέλω να τονίσω και μετά τι στυλ θα της δώσω” λέει η Velsberg, συμπληρώνοντας ότι πάντα υπάρχει ο “πρωταγωνιστής” σε μια φωτογραφία -σε αυτή την περίπτωση κάποιο φαγητό ή ρόφημα- και τα χρώματα, τα σχήματα και οι υφές που τον περιβάλουν τον υποστηρίζουν και αυτό δημιουργεί μια σύνθεση με σαφές εστιακό σημείο, περιοχές ενδιαφέροντος και βάθος.
Τέλος, δεν ξεχνάτε και τα απαραίτητα φίλτρα. Online θα βρείτε αρκετά apps για smartphones, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τα φίλτρα, για να μην μοιάζουν οι φωτογραφίες σας εξωπραγματικές. Το πώς θα τις χειριστείτε σε αυτό το στάδιο, είναι αυτό που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν, ωστόσο θα πρέπει παρά τα φίλτρα να μοιάζουν πάντα φυσικές. “Υπάρχουν φωτογραφίες που έχουν επεξεργαστεί τόσο καλά ώστε νομίζεις ότι σχεδόν μπορεί να γευτείς το φαγητό που βλέπεις και αυτό είναι που τις κάνεις επιτυχημένες”, καταλήγουν.
Δείτε επίσης:
5 tips που απογειώνουν το #foodporn από μια κορυφαία του Instagram
Δες τους 10 λογαριασμούς φαγητού που σπάνε το Instagram