Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την κλιματική αλλαγή. Τόνοι τροφίμων πετάγονται κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαν με καλύτερη διαχείριση να είχαν καταναλωθεί. Τα κύρια προϊόντα που πετάγονται στα σκουπίδια είναι το γάλα, η μπανάνα, το ψωμί, οι πατάτες και οι σαλάτες.
Στο εξωτερικό, όπως πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περιοχές που οι διαθέτουν κάδους κομποστοποίησης προϊόντων. Ωστόσο, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Πέρα του ότι υπάρχει σπατάλη τροφίμων, τα τρόφιμα που χαλάνε καθώς σαπίζουν στις χωματερές παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο που έχει 80 φορές μεγαλύτερη δύναμη θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα.
Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ημερήσια σπατάλη τροφίμων παράγει περισσότερα βλαβερά αέρια που χειροτερεύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από όλες μαζί τις εμπορικές πτήσεις. Οπότε αν ο κόσμος σταματήσει τη σπατάλη τροφίμων για μια μόνο ημέρα, είναι σαν να φυτεύουμε 640.000 δέντρα!
Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στη σπατάλη τροφίμων που δεν μπορούμε να συλλάβουμε τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον και στις ζωές μας γενικότερα.
Πώς μπορούμε με καθημερινές απλές συνήθειες να το αλλάξουμε αυτό; Με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στο περιβάλλον, μπορούμε να αγοράζουμε λιγότερα προϊόντα, να τα συντηρούμε καλύτερα και να προσπαθούμε να μην πετάμε ούτε τις φλούδες τους.
Δείτε παρακάτω 4 χρήσιμες συμβουλές για να το καταφέρετε.
Καλύτερη οργάνωση
Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο, πρέπει να έχετε μια λίστα με βάση το διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ή των επόμενων ημερών, με σεβασμό στα προϊόντα και τη συντήρησή τους. Αν υπάρχει πρόγραμμα, τότε θα αγοράζετε μόνο τα απαραίτητα προϊόντα για τις συνταγές σας και θα αποφεύγετε τις άσκοπες αγορές.
Πώς να συντηρείτε τα προϊόντα καλύτερα
Πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στο “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” και στο “ημερομηνία λήξεως”. Αν περάσει η ημερομηνία λήξεως, το προϊόν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, οπότε πρέπει να το καταναλώσουμε πριν. Στο μεσοδιάστημα είναι πιθανό να αλλοιωθεί λιγάκι, να χάσει κάποια στοιχεία του, όπως πχ. την τραγανότητά του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξουμε στα σκουπίδια. Είναι καλό να κοιτάζουμε προσεκτικά όλες αυτές τις ημερομηνίες κατά την αγορά των προιόντων, ενώ παράλληλα να πληροφορούμαστε σωστά σχετικά με τη συντήρηση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που δεν γράφουν ημερομηνία λήξεως.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύετε τα προιόντα σας στο ψυγείο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να τα τοποθετείτε μέσα σε διαφανή τάπερ, από τα οποία μπορείτε να τσεκάρετε την κατάστασή τους προτού τα καταναλώσετε! Από την άλλη, αν είστε φουλ οργανωτικοί, μπορείτε να βάζετε πιο μπροστά στο ψυγείο τα πιο παλιά προϊόντα και πιο πίσω εκείνα που έχουν περισσότερο χρόνο ζωής
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ για τη σπατάλη τροφίμων, πετάμε περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με μια σωστή συντήρηση και προγραμματισμό των αγορών μας, μπορούμε κατά πολύ να μειώσουμε τη συγκεκριμένη σπατάλη.
Δημιουργικότητα στην κουζίνα
Αν μπείτε στη λογική του zero waste, μπορείτε να εξασκήσετε τη δημιουργικότητά σας σε πολλά επίπεδα, να βρείτε το πώς θα εκμεταλλευτείτε με τον πιο νόστιμο τρόπο όχι μόνο τα πράγματα που έχετε στο ψυγείο αλλά και τις φλούδες τους, ώστε να μειώσετε κατά πολύ τα σκουπίδια σας. Για παράδειγμα, οι φλούδες από την μπανάνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε φαγητά ή γλυκά, ακόμα και σε ποτά! Το ίδιο και οι φλούδες του καρπουζιού, όπως είδαμε σε αυτή τη viral συνταγή του Tiktok.
Φτιάξτε το δικό σας μποστάνι
Αν έχετε κήπο, μπορείτε άνετα να προσπαθήσετε να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά ή και φρούτα. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία αλλά είναι εφικτό, αν αφιερώσετε χρόνο και φροντίδα. Φυσικά, αν μένετε σε επαρχία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Στην Αθήνα, είναι δύσκολο να φυτέψει κανείς δέντρα στο μπαλκόνι του, αλλά τίποτε δεν είναι αδύνατο αν θέλετε να προσπαθήσετε για ένα καλύτερο μέλλον…
Δείτε επίσης:
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και τη σπατάλη τροφίμων!
Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή του κρασιού παγκοσμίως
Θα επιβιώσει η σοκολάτα από την κλιματική αλλαγή;