Πόσες φορές δεν χρειάζεστε επειγόντως ένα τάπερ για να βάλετε το μεσημεριανό ή το σνακ του γραφείου και δεν καταφέρνετε να βρείτε το αντίστοιχο καπάκι; Συχνά χάνουμε χρόνο ψάχνοντας όχι μόνο το κατάλληλο μέγεθος δοχείου τροφίμων που θέλουμε, αλλά και το καπάκι του, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να παίρνουμε το φαγητό μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή μέσα σε σακούλα τροφίμων για να μην καθυστερήσουμε άλλο.
Το πρόβλημα εντείνεται αν έχουμε πολλά τάπερ κι αντί να αποσύρουμε αυτά που είναι παλιά και χωρίς το ταιριαστό τους καπάκι, εμείς αντίθετα αγοράζουμε καινούρια. Και κάπου εκεί στο πλύσιμό τους, όταν τα βάζουμε μαζί, συνειδητοποιούμε ότι πάλι μας λείπει κάποιο σκέπασμα.
Το σωστό είναι, όπως και με τα τρόφιμα που λήγουν, αν έχουμε καταλήξει ότι το καπάκι έχει χαθεί ή χαλάσει (είτε από λιώσιμο, είτε από τη φθορά του χρόνου, ή ακόμη επειδή το δάγκωσε ο σκύλος μας!) να πετάξουμε το τάπερ που δεν σκεπάζει και αν δεν έχουμε κάποιο παρόμοιου μεγέθους, να αγοράσουμε ένα άλλο στη θέση του.
Εμείς, όμως, τυχαία ανακαλύψαμε μία πολύ έξυπνη λύση και όχι μόνο δεν θα πετάξουμε το τάπερ χωρίς καπάκι, αλλά θα του δώσουμε νέα ζωή στην οργάνωση της τροφοθήκης ή του ψυγείου μας.
Ποια είναι η λύση;
Κρατάμε τα άδεια μας γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που έχασαν οριστικά το καπάκι τους για να ομαδοποιήσουμε τα τρόφιμά μας και να τα βρίσκουμε ευκολότερα και γρηγορότερα όχι μόνο μέσα στα ντουλάπια και στις τροφοθήκες μας, αλλά και στο ψυγείο μας.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορούμε να βάλουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους τάπερ όλα εκείνα τα φακελάκια που χρειαζόμαστε για το ζύμωμα και τη ζαχαροπλαστική όπως το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα σε σκόνη και τις κάψουλες της βανίλιας. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι τα λαχανικά μας που διαφορετικά θα κυλούσαν στα ράφια του ψυγείου μας και θα πέφταν όταν ανοίξουμε την πόρτα, όπως οι πιπεριές και τα σταφύλια μας. Μια άλλη ιδέα είναι να ομαδοποιήσουμε τα μίνι μπουκαλάκια με τις σάλτσες όπως τη σόγια, το ταμπάσκο, αλλά και τη μαγιονέζα ή τη μουστάρδα μας. Παρομοίως μπορούν να ομαδοποιηθούν τα βαζάκια με τουρσί με την κάππαρη και ούτω καθεξής. Έτσι και δεν πετάμε στα σκουπίδια κάτι που αγοράσαμε και έχει μια αξία και από την άλλη οργανώνουμε καλύτερα τα τρόφιμα και κατ’ επέκταση την κουζίνα μας.
Ιδιαίτερη προσοχή όταν βάζουμε τρόφιμα στο ψυγείο μας σε ανοιχτά φαγητοδοχεία να μην είναι στην κατηγορία των νωπών ψαριών ή κρεάτων, γιατί αυτά και ευπαθή είναι και θα μεταδώσουν τις μυρωδιές τους στο υπόλοιπο ψυγείο και τα τρόφιμά του. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο κρέας ή ψάρι να ξεπαγώσει στη συντήρηση για παράδειγμα, καλό είναι να το τοποθετήσουμε ναι μεν σε άδειο δοχείο, αλλά μέσα στο ειδικό συρτάρι για τα νωπά τρόφιμα και γαλακτοκομικά, όπου θα είναι σχετικά απομονωμένο. Σε αυτή, μάλιστα, την περίπτωση θα πρέπει το δοχείο μας να είναι ή μεταλλικό ή γυάλινο, διότι το πλαστικό έχει πώρους και δεν θα καθαρίσει καλά μετά την επαφή με νωπό τρόφιμο και θα κινδυνεύουμε να μεταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο επικίνδυνα μικρόβια.