Η Αμερικανίδα Dorie Greenspan είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής -με 12 βιβλία στο ενεργητικό της, παρακαλώ- και ένα blog με απίστευτα λαχταριστές συνταγές. Το τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, έχει τον τίτλο “Dorie’s Cookies”. Ποια θα ήταν καλύτερη λοιπόν, να μας δώσει tips για να φτιάξουμε τα τέλεια μπισκότα;
Μην χτυπάτε πολύ το βούτυρο!
Για αφράτα cookies που δεν πέφτουν στο ψήσιμο, η Dorie συμβουλεύει να μην χτυπάτε υπερβολικά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αβγά. Επιπλέον, μόλις μπαίνει το αλεύρι στο μίγμα καλό είναι να γίνεται ένα ελαφρύ ανακάτεμα, ιδανικά με σπάτουλα σιλικόνης και όχι με μίξερ.
Μην σπάτε τα αβγά στο χείλος του μπολ
Ο καλύτερος τρόπος να σπάσετε τα αβγά, μειώνοντας τις πιθανότητες να θρυμματιστεί πολύ το τσόφλι και να πέσουν μικρά κομμάτια στο μίγμα, είναι να χτυπήσετε το αβγό πάνω στον πάγκο και όχι στο χείλος του μπολ. Ιδανικά, σπάτε ένα-ένα τα αβγά σε ένα μικρό μπολ και τα μεταφέρετε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ξεχάστε τις σταγόνες σοκολάτας
Η Dorie Greenspan συστήνει να επιλέγουμε πάντα μια καλής ποιότητας πλάκα σοκολάτας, την οποία ψιλοκόβουμε ιδανικά με ένα οδοντωτό μαχαίρι και όχι τα έτοιμα chips ή σταγόνες σοκολάτας που πωλούνται στα καταστήματα, καθώς έχει καλύτερη γεύση και ποιότητα και καλύτερη υφή στο ψήσιμο. Επιπλέον, λίγη σκόνη σοκολάτας στο μίγμα της ζύμης θα κάνει τη γευστική διαφορά.
Χρησιμοποιήστε σκουπ παγωτού
Για ομοιόμορφο ψήσιμο, το μέγεθος των μπισκότων μετράει. Για να μην ζυγίζετε όμως ένα-ένα τα μπισκοτάκια την ώρα που τα πλάθετε και κάνετε τη ζωή σας δύσκολη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκουπ παγωτού και να παίρνετε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη κάθε φορά, τις οποίες τοποθετείτε απευθείας στο ταψί.
Το πάγωμα τους κάνει καλό
Για τα μπισκότα πάλι που κάνετε τη ζύμη ρολό και στη συνέχεια κόβετε μπισκότα με μαχαίρι, καλό είναι να παγώνετε τη ζύμη πριν την κόψετε και αν έχετε χρόνο, όταν αραδιάσετε τα μπισκοτάκια στο ταψί και πριν τα ψήσετε να τα βάζετε ξανά για λίγο στο ψυγείο.
Αλλάζετε θέση στα ταψιά
Αν ψήνετε περισσότερα από ένα ταψιά με cookies ταυτόχρονα, καλό είναι κατά τη διάρκεια του ψησίματος να τους αλλάζετε θέσεις στις σχάρες για να ψηθούν όλα τα ταψιά σωστά και ομοιόμορφα.
Η υπομονή στα cookies είναι χρυσός!
Όταν φτιάχνετε cookies καλό είναι να μην βιάζεστε ανάμεσα στα ψησίματα ή αλλιώς να περιμένετε να κρυώσει λίγο ένα ταψί πριν βάλετε μέσα την επόμενη παρτίδα μπισκότων για ψήσιμο. Επιπλέον, αφού ψηθούν περιμένετε να κρυώσουν καλά πριν τα κλείσετε στα μπολ που θα τα αποθηκεύσετε.
Λίγα λόγια για την απίστευτη Dorie Greenspan
Γεννήθηκε στο Brooklyn και σε ηλικία 12 ετών έκαψε ολοκληρωτικά την κουζίνα στο πατρικό της, γεγονός που την απέτρεψε από το να μαγειρέψει ξανά, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που παντρεύτηκε. Η αγάπη της για τη μαγειρική την οδήγησε να παρατήσει το διδακτορικό της στη γεροντολογία για να ψήνει cookies στο υπόγειο ενός εστιατορίου και μάλιστα, την απέλυσαν αλλά καθόλου δεν την πείραξε! Έχει μια στήλη στο γαστρονομικό κομμάτι της εφημερίδας Washington Post, έχει γράψει 12 βιβλία μαγειρικής και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.