Ποιος μπορεί να σου μάθει τα μικρά εκείνα μυστικά που κάνουν να ξεχωρίζει, για παράδειγμα, η μακαρονάδα που φτιάχνεις στο σπίτι από το θεϊκό πιάτο ζυμαρικών που απολαμβάνεις σε ένα καλό ιταλικό εστιατόριο; Μα φυσικά ένας επαγγελματίας σεφ! Βρήκαμε λοιπόν 7 tips πολύ γνωστών σεφ, που πρέπει να ακολουθείς ως απαράβατους κανόνες. Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για τίποτα δύσκολο. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται τελικά σε μικρές λεπτομέρειες.

shutterstock_493416157_Anthony-Bourdain

1. Να έχεις πάντα στην κατάψυξη μεγάλα αποθέματα σπιτικού ζωμού / Anthony Bourdain
Στο βιβλίου του “Appetites”, ο διάσημος σεφ προτείνει να φτιάχνεις μεγάλη ποσότητα σπιτικού ζωμού -για παράδειγμα κοτόπουλου ή λαχανικών- και στη συνέχεια να τον καταψύχεις. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μία φορά κάθε εβδομάδα και έτσι να έχεις πάντα γευστικό ζωμό για να μαγειρεύεις και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγεις στην έτοιμη λύση των κύβων. Ιδανικά, μεταφέρεις τον ζωμό σε ταψιά με υποδοχές για muffins πριν τον καταψύξεις, δημιουργώντας μικρότερες μερίδες, για να ξεπαγώνεις κάθε φορά μόνο όσο χρειάζεσαι.

martha stewart

2. Να αλείφεις το φλιτζάνι ή το σκεύος με το οποίο θα μετρήσεις υλικά που κολλάνε με λάδι / Martha Stewart
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν θέλεις να μετρήσεις μέλι, για να το προσθέσεις σε κάποια συνταγή, μέρος της ποσότητας κολλάει στο σκεύος που το βάζεις για να το μετρήσεις. Για να το αποφύγεις, μπορείς να αλείψεις το σκεύος με λάδι πριν βάλεις μέσα το μέλι, κι έτσι αυτό θα γλιστρήσει.

3. Τύλιξε το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα για να μείνουν ζουμερά / Martha Stewart
Όταν θέλεις να ψήσεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα -σκέτα ή με γέμιση- καλό είναι στην αρχή να τα τυλίξεις καλά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πακέτο που θα κρατήσει μέσα τα υγρά του πουλερικού και δεν θα το αφήσει να στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Όταν έχει σχεδόν ψηθεί απλά σκίζεις τη χαρτί, δυναμώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί η πέτσα.

gordon

4. Να ρίχνεις λίγο λάδι στην κατσαρόλα που βράζεις ζυμαρικά / Gordon Ramsay
Αν βράζεις τα ζυμαρικά σε δυνατή φωτιά, σε άφθονο αλατισμένο νερό στο οποίο προσθέτεις και λίγο ελαιόλαδο, τότε δεν θα φοβάσαι μην σου κολλήσουν.

bobby flay1

5. Βγάλε το κρέας και το ψάρι από τη σχάρα λίγα δευτερόλεπτα πριν μαγειρευτεί εντελώς / Bobby Flay
Σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό σεφ, το κρέας και το ψάρι συνεχίζουν να μαγειρεύονται κατά 5-10 βαθμούς ακόμη, όταν ξεκουράζονται αφότου τα έχεις αποσύρει από την φωτιά. Για να μην στεγνώνουν τελείως λοιπόν, να τα βγάζεις λίγο νωρίτερα και θα τελειοποιούνται στο πιάτο. Επίσης, συμβουλεύει να χρησιμοποιείς σπάτουλα ή τσιμπίδα για να τα γυρίσεις και όχι πιρούνι γιατί “τσιμπώντας” το κρέας ή το ψάρι χάνεις τους χυμούς τους.

kreas

6. Τα δάχτυλα σου θα σου δείξουν αν έχει ψηθεί σωστά η μπριζόλα / Jamie Oliver
Μπερδεύτηκες; Μην ανησυχείς, αυτό που εννοεί ο Jamie είναι ένα απλό κόλπο που θα κάνεις για να βεβαιωθείς ότι η μπριζόλα σου έχει ψηθεί σωστά, χωρίς να χρειαστεί να την κόψεις. Δες τα tips του σε αυτό το βίντεο:

7. Για τα ψητά φούρνου προτίμησε ρηχό ταψί / Nigella Lawson
Η συμβουλή της διάσημης Βρετανής μαγείρισσας για νόστιμα ψητά φούρνου είναι το ρηχό ταψί, που επιτρέπει σε όλα τα υλικά (π.χ. και στο κοτόπουλο και στις πατάτες) να ροδίσουν σωστά.

nigella

Δείτε επίσης
10 μύθοι και αλήθειες για την κουζίνα