Άλλοι παραβράζουν τα μακαρόνια και άλλοι αποφασίζουν να πειραματιστούν με τις αναλογίες ενός γλυκού (μέγα λάθος αν δεν είσαι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης). Το σίγουρο είναι ότι όλοι λίγο πολύ κάποια λάθη, ακόμη και μικρά, τα κάνουμε στην κουζίνα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα και πώς θα τα διορθώσεις.
1. Αφήνεις φρούτα και λαχανικά να μαυρίζουν.
Τα μήλα, οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι αγκινάρες είναι μερικά παραδείγματα φρούτων και λαχανικών που αφού καθαριστούν μετά από λίγο μαυρίζουν. Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο χυμό του λεμονιού με τον οποίο μπορείς να τα ανακατέψεις και να διατηρήσουν το χρώμα τους για περισσότερο!
2. Κόβεις το βούτυρο σε κύβους
Ισχύει, σε πολλές συνταγές που δεν πρέπει να λιώσεις το βούτυρο που περιέχεται, όπως όταν φτιάχνεις ζύμη για τάρτα, προτείνεται να το κόβεις σε κυβάκια για να μπορείς να το δουλέψεις πιο εύκολα. Για να κάνεις τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη, τρίψε το βούτυρο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη!
3. Ψήνεις το μπέικον στο τηγάνι
Κι όμως, ο φούρνος σου δίνει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα! Βάζεις λοιπόν, το μπέικον ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόχαρτο και το ψήνεις στο γκριλ μέχρι να ροδίσει.
4. Δεν πλένεις προσεχτικά τα λαχανικά.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψεις χώμα μέσα στη σαλάτα σου! Γι αυτό φρόντισε να πλένεις καλά το μαρούλι και το πράσο που είναι από τα λαχανικά που συχνά κρύβουν μέσα τους χώμα.
5. Ρίχνεις το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι.
Αν το φαγητό που φτιάχνεις ξεκινά με σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου, πρέπει πρώτα να ρίξεις το κρεμμύδι και αφού μαλακώσει να προσθέσεις το σκόρδο, μιας και το δεύτερο καίγεται εύκολα και γρήγορα με αποτέλεσμα να πικρίζει.
6. Δεν πλένεις το ρύζι πριν το μαγειρέψεις.
Όταν φτιάχνεις πιλάφι καλό είναι να ξεπλένεις με άφθονο νερό το ρύζι πριν το ρίξεις στην κατσαρόλα με τον ζωμό, για να φύγει μέρος από το άμυλο του. Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος ότι το βράζεις σωστά, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ.
7. Παραψήνεις τις μοσχαρίσιες μπριζόλες.
Μπορεί όταν φτιάχνεις μοσχαράκι κοκκινιστό να θέλει το χρόνο του, ωστόσο οι μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν αγαπούν το πολύωρο ψήσιμο γιατί σκληραίνουν. Για μέτρια ψημένες μπριζόλες, 3 λεπτά στο μπάρμπεκιου από κάθε πλευρά είναι ό,τι πρέπει!
8. Δεν αφήνεις το κρέας να ξεκουραστεί πριν το κόψεις.
Εάν κόψεις το κρέας όσο είναι ακόμη πολύ ζεστό, τότε όλοι του οι χυμοί θα βγουν στην πιατέλα και μετά από λίγο το κρέας θα σκληρύνει. Ιδανικά, το αφήνεις να ξεκουραστεί λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.
9. Δεν προσθέτεις μπαχαρικά στο φαγητό.
Ένα στεγνό φαγητό μπορεί και να το ανεχτείς, το άνοστο όμως κανείς δεν το θέλει! Γι αυτό φρόντισε να προμηθευτείς μπαχαρικά και μην φοβάσαι να πειραματιστείς μαζί τους στο φαγητό, χαρίζοντας γεύση και άρωμα στα πιάτα σου. Δες τα μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου ΕΔΩ.
Extra tip: Ξέρεις πώς να αναδείξεις καλύτερα τα αρώματα των μπαχαρικών; Πρόσθεσε μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος και η κανέλα στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι και το κρεμμύδι να σοταριστούν και να βγάλουν τα αρώματα τους πριν ρίξεις μέσα το κρέας.
10. Δεν είσαι προσεχτικός με τις συνταγές που βρίσκεις στο internet.
Θέλεις να φτιάξεις μια συνταγή που βρήκες online και σου φάνηκε καλή; Ένας τρόπος να τσεκάρεις ότι το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει, είναι να ρίχνεις μια ματιά και στα σχόλια άλλων χρηστών που έχουν δοκιμάσει να τη φτιάξουν.
11. Δεν ακολουθείς πιστά τη συνταγή.
Μπορεί να έχεις μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική, αλλά αν θες μια συνταγή να βγει ακριβώς όπως πρέπει, πρέπει να ακολουθήσεις και τις οδηγίες του σεφ. Ειδικά στην περίπτωση των γλυκών, οι πειραματισμοί σου με τα υλικά, τις ποσότητες και την εκτέλεση -όσο μικροί κι αν είναι-, μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία!
12. Τα ρίχνεις όλα μαζί στο τηγάνι και περιμένεις ότι θα ροδίσουν.
Θέλεις να ροδίσεις το κρέας ή να τηγανίσεις κεφτεδάκια ή λαχανικά και να πάρουν άψογο χρώμα; Τότε μην γεμίζεις το τηγάνι γιατί η θερμοκρασία θα πέσει και άσε που το πιθανότερο είναι να βράσουν και όχι να πάρουν χρώμα. Λίγα – λίγα και σε δόσεις είναι το μυστικό της επιτυχίας.
13. Βράζεις υπερβολικά τα λαχανικά για τις ζεστές σαλάτες.
Μπορεί η ιδέα (αν και πολύ νόστιμη) του να σερβίρεις ωμά κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, να μην σου αρέσει ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βράσεις και σε σημείο να λιώνουν στο στόμα, λες και πρόκειται για πουρέ. Στην περίπτωση της σαλάτας, καλό είναι να κρατάνε λίγο, άσε που έτσι διατηρούν και το χρώμα τους δίνοντας συνολικά πιο ωραίο αποτέλεσμα.
14. Ζυμώνεις υπερβολικά τον κιμά για τα μπιφτέκια.
Όταν φτιάχνεις μπιφτέκια και κεφτεδάκια ανακάτεψε το μίγμα του κιμά τόσο όσο να ανακατευτούν όλα τα υλικά που έχεις προσθέσει, άφησε το μίγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για λίγη ώρα και τέλος πλάσε τα μπιφτέκια σου. Να ξέρεις, όσο περισσότερο ταλαιπωρείς τον κιμά, τόσο πιο σκληρά θα γίνουν.
15. Ρίχνεις λάδι στην κατσαρόλα που βράζεις τα μακαρόνια.
Πολλοί προσθέτουν λάδι στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια για να μην κολλήσουν ή να μην αφρίσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να το κάνεις αυτό. Ρίξε μόνο αλάτι στο νερό και αφού βράσουν τα μακαρόνια αν δεν τους ρίξεις αμέσως κάποια σάλτσα, μόλις τα σουρώσεις πρόσθεσε τους λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και ανακάτεψε τα καλά για να μην κολλήσουν. Για να γίνεις εξπέρ στο βράσιμο ζυμαρικών, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ.
16. Όταν φτιάχνεις ομελέτα ρίχνεις όλα τα υλικά μαζί με τα αβγά.
Αν πρόκειται για τριμμένο τυρί και μυρωδικά που δεν θέλουν μαγείρεμα, μπορείς να τα ανακατέψεις με τα αβγά και να τα ρίξεις απευθείας στο τηγάνι. Όταν όμως θέλεις να βάλεις πατάτες, κολοκύθια, μανιτάρια και γενικά υλικά που χρειάζονται ψήσιμο ή βγάζουν πολλά υγρά, πάντα να τα μαγειρεύεις πριν ρίξεις στο τηγάνι τα χτυπημένα αβγά για την ομελέτα.
17. Δεν αφήνεις τα κέικ και το παντεσπάνι να κρυώσουν πριν τα κόψεις.
Ένας βασικός κανόνας όταν θέλεις να προσθέσεις κάποιο γλάσο στο κέικ σου ή φτιάχνεις τούρτα, είναι να αφήσεις το κέικ και το παντεσπάνι να κρυώσουν καλά. Στην περίπτωση του κέικ, αν είναι ζεστό το γλάσο δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω του, ενώ το παντεσπάνι δεν θα κοπεί ομοιόμορφα και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
Δες επίσης:
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην κουζίνα