Οι τροφές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά το μαγείρεμα ή την αποθήκευση τους, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά επικίνδυνων μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, πυρετό και διάρροια.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έχει εκδώσει λεπτομερή οδηγό με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας όταν μαγειρεύουμε, ώστε να σταματήσουμε το «ταξίδι» των μικροβίων από τις ωμές τροφές σε εμάς ή αλλιώς τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.
1. Αποφύγετε την άμεση επαφή ωμού με μαγειρεμένο κρέας. Αποθηκεύστε τα ξεχωριστά και ποτέ στον ίδιο περιέκτη (μπολ).
2. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι για τεμαχισμό ωμών κρετάτων και τροφίμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, μαγειρεμένο κρέας).
3. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια επιφάνεια για τεμαχισμό ωμών κρεάτων, ψαριών και πουλερικών και τροφίμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, ψωμί, μαγειρεμένο κρέας). Καθαρίστε πολύ καλά την επιφάνεια κοπής πριν τη χρησιμοποιήσετε για τεμαχισμό άλλων τροφίμων ή εναλλακτικά τεμαχίστε διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές επιφάνειες κοπής.
4. Φροντίστε για τον επιμελή καθαρισμό του χώρου προετοιμασίας του φαγητού όσο και για την προσωπική σας καθαριότητα. Αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε εργασία χωρίς να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια μετά από χειρισμό ωμών κρεάτων και
5. Μην δοκιμάζετε ωμό κιμά.
6. Αποψύξτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο ή με κρύο τρεχούμενο νερό και ποτέ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.
7. Ξεπλύνετε σχολαστικά τα λαχανικά με τα οποία θα παρασκευάσετε ωμές σαλάτες. Αφαιρέστε τελείως τα μέρη που είναι σαπισμένα.
8. Μην πιάνετε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας.
9. Ψήνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά επαρκώς ώστε να είναι μαγειρεμένα και στο εσωτερικό τους.
10. Μην διατηρείτε τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής τους.
11. Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου.
12. Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερο από 2 ώρες. Φυλάξτε στο ψυγείο την ποσότητα που δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε.
13. Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιήστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (μπολ).
14. Διατηρείστε τα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα.
15. Μην επαναθερμαίνετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.