Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής- ειδικά όταν πρόκειται για τις σαλάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Γιατί κακά τα ψέματα πόσο μαρούλι με ντομάτα να φάει κανείς πριν σιχαθεί όποιο σαλατικό βρεθεί στο διάβα του. Αυτό είναι και το λάθος όσων αποτυγχάνουν στις δίαιτες. Βάζουν όλες τις πρασινάδες στο ίδιο άνοστο τσουβάλι και δεν πειραματίζονται με διαφορετικές υφές και γεύσεις. Για να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο, σού παρουσιάζουμε τα πιο υγιεινά και “ενδιαφέροντα” πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις ιδιότητές τους.
Κέιλ
Πολλοί το θεωρούν τον “βασιλιά” των σαλατικών. Ενώ ο χαρακτηρισμός είναι κάπως υπερβολικός, καθώς στην ουσία το λαχανικό αυτό έγινε “μόδα” λόγω της Μπιγιόνσε και του Instagram, η αλήθεια είναι ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αρκετές εντυπωσιακές -τολμούμε να πούμε- ιδιότητες. Περιέχει λουτεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την όραση και συμβάλλει στην καλή υγεία των κυττάρων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 10 mg ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη και του ηλικιακού εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κέιλ περιέχει 23,8 mg λουτεΐνης.
Λαχανίδα
Οι φυτικές ίνες όχι μόνο σε κρατάνε χορτάτο για περισσότερη ώρα, αλλά βοηθούν και το πεπτικό σου σύστημα. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 22-28 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν φτάνουμε. Οι λαχανίδες είναι γεμάτες με αυτό το θρεπτικό συστατικό, με 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου λαχανικού, δηλαδή 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από το νούμερο ένα της λίστας μας (Κάνε στην άκρη, κέιλ!). Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της Κ, που είναι ευεργετική για την υγεία των οστών και της C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ρόκα
Έχει από τα υψηλότερα επίπεδα φυσικών νιτρικών σε σύγκριση με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος και της αθλητικής αντοχής. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine, οι συμμετέχοντες που έπιναν χυμό πλούσιο σε νιτρικά πριν από τη γυμναστική τους, είχαν περισσότερη δύναμη και απόδοση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Άσε που η πιπεράτη της γεύση μπορεί να απογειώσει κάθε σαλάτα…
Σπανάκι
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να θωρακίζει τα αγγεία και να παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, κάνει καλό στα μάτια, είναι πολύ ωφέλιμο για τα οστά και καθυστερεί τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Κοινώς αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις. Ο πιο απλός και δημοφιλής τρόπος να το ενσωματώσεις στη διατροφή σου είναι ρίχνοντας λίγο στο τηγάνι όταν φτιάχνεις ομελέτα ή στο μπλέντερ όταν φτιάχνεις smoothie. Για εσένα όμως που θέλεις κάτι πιο μπελαλίδικο -και δεν σε αδικούμε- σού έχουμε 15 συνταγές με σπανάκι που θα λατρέψουν και οι γευστικοί σου κάλυκες και ο γιατρός σου την επόμενη φορά που θα δει τις αιματολογικές σου εξετάσεις.
Τεύτλα (τα φύλλα των παντζαριών)
Πρόκειται το ιδανικό λαχανικό για τις γυναίκες και ιδίως όσες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Μπορεί όταν σκέφτεσαι για σίδηρο, ο νους σου να πηγαίνει στο κρέας, η αλήθεια είναι όμως ότι και τα τεύτλα είναι επίσης μια εκπληκτική πηγή του εν λόγω θρεπτικού συστατικού. Μόνο ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου το 5% του σιδήρου που απαιτείται σε μια συνιστώμενη ημερήσια ποσόστωση. Βάλε και λίγο τόφου και γέμισες χορτοφαγικό σίδηρο! Και σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, τα συγκεκριμένα λαχανικά βοηθούν και με τα συμπτώματα της περιόδου, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη B1 και Β2.