Η υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι έχει καταφέρει να γίνει τρόπος ζωής για τους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας FOOD.

Η 7η έρευνα FOOD barometer του ομίλου Edenred -συντονιστή του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, επισήμανε μία σειρά από νέες διατροφικές τάσεις στην Ευρώπη. Κυρίαρχη ανάμεσα τους η αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.

Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2018, αφορούσε την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας. Σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία.

Οι τάσεις που επισημάνθηκαν δε, ήταν: η απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους και το ενδιαφέρον που δημιουργεί η τεχνολογία για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Ειδικότερα για το φαγητό στον εργασιακό χώρο, από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους. Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στο χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Πράγματι, το 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα, το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή. Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Όσον αφορά στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στην υγιεινή διατροφή, το 51% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των Γάλλων εργαζομένων δηλώνουν ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.

Η επιθυμία του να τρώνε πιο υγιεινά βέβαια, συνοδεύεται επίσης και με τη στάση των εργοδοτών. Σήμερα, το 72% των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να τους βοηθά να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα και το 60% νιώθουν ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους, παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων άλλαξαν