Έχεις παρατηρήσει ότι όποτε παραγγέλνεις έξω μία σαλάτα ή ένα light πιάτο, αισθάνεσαι ότι δεν χορταίνεις με τίποτα, ενώ όταν έχεις μπροστά σου ένα μπέργκερ ή κάτι πιο “βαρύ” και λιπαρό, νιώθεις πολύ γρήγορα φουσκωμένος; Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, αυτό δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο έχεις ικανοποιήσει την πείνα σου, αλλά με την προκατάληψη που έχεις απέναντι στο φαγητό.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Hallam στο Σέφιλντ, με επικεφαλής τον Στίβεν Μπράουν, μελέτησε την αντίδραση 26 ατόμων απέναντι σε δύο πρωινά γεύματα. Την πρώτη μέρα τους είπαν ότι θα έτρωγαν μια ομελέτα με δύο αβγά, ενώ τη δεύτερη μια με τέσσερα. Αυτό που δεν ήξεραν όμως οι εθελοντές ήταν ότι στην πραγματικότητα και οι δυο περιείχαν τρία αβγά. Όταν λοιπόν έφαγαν αυτή που θεωρούσαν μικρότερη, είπαν ότι μετά από δύο ώρες πεινούσαν και έφαγαν περισσότερα ζυμαρικά το μεσημέρι και άρα κατανάλωσαν σημαντικά περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκριτικά με όταν πίστευαν ότι είχαν φάει τη μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της γκρελίνης, της λεγόμενης ορμόνης της πείνας, στο αίμα και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στην αναφερόμενη πείνα και τις διαφορές στη μετέπειτα κατανάλωση φαγητού οφείλονταν στην ιδέα που είχαν για αυτό. «Και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι προσδοκίες του ατόμου επιδρούν στο συναίσθημα της πείνας και του κορεσμού, και ως ένα βαθμό, στην μετέπειτα καταναλισκόμενη ποσότητα θερμίδων», εξήγησε ο Δρ Μπράουν.

Δείτε επίσης:
Ελληνίδες ερευνήτριες ανακάλυψαν ορμόνη που κόβει την όρεξη 

Το άρθρο της εβδομάδας