Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας, οι πολλές ώρες εργασίας και η ρουτίνα που έχουμε συνηθίσει μας αναγκάζουν πολλές φορές να τρώμε μπροστά σε οθόνες και όχι σε έναν ειδικό χώρο, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωνόμαστε στο γεύμα μας, αλλά να κάνουμε ταυτόχρονα ένα σωρό πράγματα. Από την άλλη, η κακή συνήθεια να γευματίζουμε ή να τσιμπολογάμε βλέποντας ταινίες ή σειρές είναι κάτι που δεν βοηθά καθόλου τη δίαιτά μας. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, όλα αυτά μπορούν να αποβούν καταστροφικά όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και για τον εγκέφαλό μας.
Και σας παραθέτουμε τους λόγους:
Παχυσαρκία
Όταν γευματίζουμε βλέποντας ταινία, σερφάροντας στα social media ή διαβάζοντας τα e-mail μας, τότε δεν συγκεντρωνόμαστε στη διαδικασία του φαγητού, καθώς η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δοθεί εύκολα σήμα στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε πιο γρήγορα μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Σε περίπτωση που είμαστε στο γραφείο και δεν έχουμε στη διάθεσή μας πολύ φαγητό (το ταπεράκι μας μπορεί να είναι μικρό), είναι σίγουρο ότι θα πεινάσουμε αργότερα και πολύ πιθανό να φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας όταν επιστρέψουμε σπίτι.
Το μυστικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι όσο τρώμε και γεμίζει σιγά σιγά το στομάχι μας, τόσο αισθανόμαστε ένα αίσθημα πληρότητας και ευχαρίστησης από το φαγητό που καταναλώσαμε.
Ομιχλώδης ανάμνηση του γεύματος
Όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία του φαγητού μας, τότε δεν εγγράφεται καλά στον εγκέφαλό μας η ανάμνηση του γεύματος, με αποτέλεσμα να «ξεχνάμε» ότι φάγαμε και να πεινάσουμε πολύ σύντομα! Παράλληλα, όταν κάτι μας ταράζει, μας αγχώνει ή μας στενοχωρεί, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να τρώμε ασυναίσθητα, δίχως να συνειδητοποιούμε την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει. Το φαγητό δρα ως κατασταλτικό του άγχους και του φόβου, μάς ηρεμεί στιγμιαία, με αποτέλεσμα να τρώμε για να μπορέσουμε να αισθανθούμε καλύτερα.
Κακή πέψη
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να τρώμε χρησιμοποιώντας τις 5 αισθήσεις μας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει καλά η διαδικασία της πέψης του φαγητού. Πρέπει να τρώμε αργά, ώστε να επιτρέπουμε στον οργανισμό να παράγει σάλιο. Το σάλιο περιέχει ένζυμα πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν τρώμε βιαστικά δεν επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να παράγει σάλιο, με αποτέλεσμα να μη μεταβολίζουμε σωστά τις τροφές.
Εν κατακλείδι, το φαγητό μπροστά από οθόνες μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να συνδεθεί με υπέρταση, χοληστερίνη και παχυσαρκία, βλάπτοντας πολλαπλώς την υγεία μας.
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Δείτε επίσης:
Έρευνα: Η ανθυγιεινή διατροφή των εφήβων συνδέεται με τη χρήση του κινητού!
Εφηβεία: Πώς σχετίζεται η κατανάλωση ζάχαρης με την ποιότητα ύπνου;
6 τροφές για την καλή υγεία των ματιών