Με αφορμή την 25η Μαρτίου βάζουμε στο μικροσκόπιο το σκόρδο και την πρωταγωνίστρια του τραπεζιού της ημέρας, τη γνωστή μας σκορδαλιά.

Δεν αντέχεις με τίποτα τη μυρωδιά που αφήνει πίσω του, αλλά δεν μπορείς και να μην παραδεχτείς ότι χαρίζει πολύ γεύση στο φαγητό. Το σκόρδο, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση διώχνει τα κακά, έχει να σου προσφέρει πολλά περισσότερα και σε νοστιμιά και σε υγεία. Ας δούμε 3 λόγους για τους οποίους αξίζει να τρώμε σκόρδο, πώς το απολαμβάνουμε, 3 tips για να  το χρησιμοποιήσεις χωρίς να σε ακολουθεί η μυρωδιά του όλη μέρα, καθώς και 5 σκορδάτες συνταγές ό,τι πρέπει για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

skorda_121346461

Τι μας προσφέρει
Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη C και Β6 καθώς και σελήνιο, ενώ περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις με κυρίαρχη την αλισίνη που οφείλεται και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Πέρα από τα ευεργετικά συστατικά του, δυστυχώς μας χαρίζει και μια έντονη μυρωδιά που αναδίδεται κυρίως από την αναπνοή και είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφεύγουμε να το γευόμαστε.

Τα οφέλη του στην υγεία
Η κατανάλωση του σκόρδου θεωρείται πολύ ευεργετική για την καρδιά, με πρόσφατες έρευνες να υποστηρίζουν ότι βοηθάει στη μείωση του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης και μπορεί σε κάποιους να πέφτει βαρύ στο στομάχι, ωστόσο το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει από το έλκος του στομάχου. Στα πολλά οφέλη του συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

mauro skordo_165544136

Μαύρο σκόρδο έχεις δοκιμάσει;
Πέρα από το κλασικό λευκό σκόρδο που βρίσκουμε στα ράφια κάθε μανάβικου, υπάρχει και το εξίσου ή και περισσότερο ωφέλιμο για την υγεία μας μαύρο σκόρδο. Πρόκειται ουσιαστικά για το κλασσικό λευκό σκόρδο, το οποίο έχει γίνει μαύρο λόγω μιας διαδικασίας παλαίωσης στην οποία έχει υποβληθεί. Μέσω της πολύμηνης αυτής ζύμωσης το μαύρο σκόρδο γίνεται ένα πραγματικό superfood, με διπλάσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το λευκό. Επιπλέον, η ζύμωση ελαττώνει τη μυρωδιά του καθώς και τη δυνατή του γεύση.

tzatziki_173029100

Πώς το απολαμβάνουμε;
Ας το παραδεχτούμε, τα πιάτα με σκόρδο είναι πολύ νόστιμα και ας μετανιώνουμε μετά όταν προσπαθούμε μάταια να ξεφορτωθούμε τη μυρωδιά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το σκόρδο είναι από τα βασικά συστατικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Στη δική μας κουζίνα το συναντάμε  στο τζατζίκι -ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του ψητού κρέατος και βασικό συστατικό στο αγαπημένο μας σουβλάκι- καθώς και στην περίφημη σκορδαλιά, το έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου μιας και ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο, αλλά και με τα ψάρια γενικά. Το σκόρδο μπαίνει επίσης με μεγάλη επιτυχία στις σάλτσες θαλασσινών, μεταμορφώνει γευστικά μια απλή σάλτσα ντομάτας, μπαίνει σε μαρινάδες, στο ψητό κρέας στο φούρνο αλλά και την κατσαρόλα, στις πατάτες και τα λαχανικά και όσο για το σκορδόψωμο τα λόγια είναι περιττά.

skorda_180468212

Πώς να καθαρίσεις εύκολα το σκόρδο
Το κόλπο που ποτέ δεν αποτυγχάνει όταν θέλεις να καθαρίσεις σκελίδες σκόρδου είναι να πιέσεις την κάθε σκελίδα με ένα μαχαίρι με φαρδιά λάμα. Η φλούδα φεύγει πολύ εύκολα έτσι. Αν θέλεις να μην μυρίζουν τα χέρια σου μετά, μην ξεχάσεις τα πλαστικά γάντια μιας χρήσεως.

Πώς να μειώσεις τη μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή
Όπως θα έχεις διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία μέχρι σήμερα, όσες φορές κι αν πλύνεις τα δόντια σου ή όσες τσίχλες κι αν φας μετά από 1 πιάτο σκορδαλιά, η μυρωδιά του σκόρδου δεν εξαφανίζεται. Υπάρχουν όμως 2 ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί -το γάλα και το τσάι. Συγκεκριμένα, η λιπαρότητα του γάλακτος μπορεί να εξουδετερώσει πολλές από τις οσμές και όσον αφορά στο τσάι, οι πολυφαινόλες που περιέχει μειώνουν την επίδραση των ουσιών που παράγει το σκόρδο. Και τα 2 ροφήματα βέβαια, για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να καταναλωθούν σχετικά σύντομα μετά την κατανάλωση σκόρδου.

skordopsomo_98438930

Η εναλλακτική λύση της κρέμας σκόρδου
Υπάρχει ένας έξυπνος και πολύ νόστιμος τρόπος για να βάζεις σκόρδο στο φαγητό, απολαμβάνοντας τη γεύση και το άρωμά του αλλά χωρίς την έντονη αψάδα του. Ο λόγος για την κρέμα σκόρδου που μπορείς να ετοιμάσεις πολύ εύκολα βράζοντας ολόκληρες σκελίδες σε γάλα μέχρι να μαλακώσουν (όπως είπαμε πριν άλλωστε, η λιπαρότητα του εξουδετερώνει πολλές οσμές). Όταν κρυώσουν τις πιέζεις ελαφρά να βγάλουν την κρέμα, την οποία συντηρείς σε γυάλινο βαζάκι καλυμμένη με ελαιόλαδο. Η σπιτική κρέμα σκόρδου μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα μήνα.

9  σκορδάτες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις:

Σκορδαλιά σε 3 παραλλαγές

Καρυδάτη σκορδαλιά

Μπραντάδα

Τζατζίκι κλασικό και 2 ακόμη παραλλαγές

Σοφρίτο μοσχάρι με ξίδι βαλσαμικό και πάπρικα

Το άρθρο της εβδομάδας