Έχετε κι εσείς έναν έφηβο στο σπίτι που προτιμά να τρώει γλυκά αντί για φαγητό; Μήπως παραλείπει τα κανονικά του γεύματα αλλά δεν λέει ποτέ όχι σε έναν σοκολατένιο… πειρασμό; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού πηγάζει αυτή η τάση προς τη ζάχαρη;
Μια νέα μελέτη από το περιοδικό Sleep έρχεται να συνδέσει την ποιότητα του ύπνου μας με την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με αυτή, όταν δεν κοιμάστε καλά, όταν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, τότε είναι πολύ πιθανό, να αυξηθεί μέσα στην ημέρα η «ανάγκη» σας για κάτι γλυκό, το οποίο κιόλας μπορεί να καταναλώνετε και τις βραδινές ώρες.
Η έρευνα
Για να προσδιορίσουν πόση σχέση υπάρχει μεταξύ των τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και του μειωμένου ή διαταραγμένου ύπνου, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 93 εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών τους σε τρόφιμα και της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.
Παράλληλα, εξετάστηκαν οι συνήθειες ύπνου των εφήβων επί πέντε νύχτες. Οι νέοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που κοιμόντουσαν περίπου εξήμισι ώρες τη νύχτα και σε εκείνους που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο περίπου εννέα ώρες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσμα της έρευνας, και οι δύο ομάδες κατανάλωναν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετικές οι πηγές… θερμίδων στις δύο αυτές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα που δεν κοιμόταν αρκετά κατανάλωνε περισσότερους υδατάνθρακες και σακχαρούχα ποτά σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν επαρκώς. Με άλλα λόγια, ο λιγότερος ύπνος ωθεί τους νέους να καταναλώνουν περισσότερα… σκουπίδια.
Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός ότι οι νέοι τείνουν προς αυτές τις τροφές ως έναν τρόπο να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια σε λιγότερο χρονικό διάστημα, ώστε να αναπληρώσουν την έλλειψη ύπνου, η οποία ενδέχεται να τους προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η κατανάλωση ζάχαρης από τους ενήλικες
Αν και η πρόσφατη μελέτη επικεντρώθηκε σε εφήβους, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λίγο μπορεί να αναπτύσσουν τις ίδιες τάσεις προς τη ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε σχεδόν 19.000 ενήλικες στο Sleep Health διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερες κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά 21% φορές περισσότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα.
Το πρόβλημα είναι ωστόσο πιο σύνθετο στους ενήλικες. Η κατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στον ζήτημα. Μια μελέτη στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η άφθονη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε ελαφρύτερο και λιγότερο αποκαταστατικό ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του να ξυπνάς συχνότερα στη μέση της νύχτας.
Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιμάστε λιγότερο, είναι πιο πιθανό να τρώτε περισσότερη ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σας. Για να βοηθήσετε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, οι ερευνητές προτείνουν να εστιάσετε πρώτα στην ποιότητα του ύπνου. Δημιουργήστε μια σταθερή συνήθεια κατά την ώρα του ύπνου και βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συνιστώμενη ποσότητα νυχτερινού ύπνου κάθε βράδυ – δηλαδή επτά έως οκτώ ώρες για τους ενήλικες και εννέα ώρες για τους εφήβους.
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Δείτε επίσης:
Διατροφικές διαταραχές και εφηβεία στην εποχή της πανδημίας
Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η νέα… μάστιγα της παιδικής διατροφής
Τελικά να δίνουμε γλυκά στα παιδιά;