Σήμερα, ένα ποσοστό 20% των ενήλικων Ελλήνων εμφανίζουν υπέρταση. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αυξάνεται πολύ σε ηλικία άνω των 60 ετών, καθώς περίπου ένα στους δύο έχει υπέρταση.

Όταν κάποιος έχει τιμές πίεσης πάνω από 14 η μεγάλη και πάνω από 9 η μικρή τότε λέμε ότι έχει υπέρταση. Πρέπει, όμως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τιμές πάνω από 12 η μεγάλη και πάνω από 8 η μικρή, καθώς έχει οριστεί πλέον από τον ιατρικό κόσμο ως «προυπέρταση» και χαίρει ιδιαίτερης παρακολούθησης.

kardia2

Δεν δίνουμε πάντα τη σημασία που επιβάλλεται
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αρκετοί από εμάς δεν ελέγχουμε συχνά την πίεση μας με αποτέλεσμα να μένουμε για μεγάλο διάστημα αρρύθμιστοι, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία της καρδιάς μας. Συχνά ακόμα και ύστερα από χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, αρκετοί δυσκολεύονται να διατηρήσουν την πίεση τους σε χαμηλά επίπεδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πάντα πριν ξεκινήσουμε τη χορήγηση μιας φαρμακευτικής αγωγής, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν υγιεινοδιαιτητική αγωγή. Μιλάμε, λοιπόν, για σωστή διατροφή αλλά και γενικότερη αλλαγή των κακών μας διατροφικών συνηθειών. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για την υγεία μας και πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και πως ένα φάρμακο δεν θα αλλάξει πολλά αν δεν προσπαθήσουμε μόνοι μας.

banana

Για αρχή δυο απλές αλλαγές που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ελέγξουμε την υψηλή πίεση του αίματος μας, είναι να μειώσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας.

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο νάτριο που αποτελεί το κύριο συστατικό του αλατιού (χλωριούχο νάτριο) και είναι υπεύθυνο για την πρόκληση υπέρτασης. Υπάρχει σε πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων, σε κατεψυγμένα λαχανικά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, διάφορες συσκευασμένες σάλτσες καθώς αποτελεί πολύ καλό συντηρητικό. Έτσι φαίνεται πως χωρίς να προσθέσουμε καν στο φαγητό μας έχουμε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νάτριο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξουμε την περιεκτικότητα τους σε νάτριο και να επιλέξουμε το καλύτερο. Επίσης μπορούμε να αποφύγουμε να προσθέτουμε επιπλέον αλάτι στο φαγητό μας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά, λεμόνι, ξύδι καλύπτοντας έτσι την ανάγκη μας για επιπλέον αλάτι.

kallio

Ο ρόλος του Καλίου
Όσον αφορά το κάλιο λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι θα λέγαμε ιδιαίτερα σημαντικό ιχνοστοιχείο, καθώς βοηθάει στη αποβολή του επιπλέον νατρίου από τον οργανισμό μας ρυθμίζοντας έτσι την πίεση μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχει φανεί ότι καταναλώνουμε μόνο τη μισή από την ενδεδειγμένη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για να αυξήσουμε λοιπόν την πρόσληψη καλίου (εφόσον δεν έχουμε κάποια πάθηση ή δεν μας έχει συσταθεί από τον γιατρό μας ο περιορισμός του καλίου) πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, όπως οι μπανάνες ή ο χυμός πορτοκαλιού, φρέσκων λαχανικών (ιδιαίτερα να προτιμάτε τα πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά) πατάτες, ντομάτες, ψάρια (τόνος), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λίπος (γάλα, γιαούρτι).

kardia1

Δέκα απλές συμβουλές για να ελέγξουμε την πίεση μας
1. Καταγράφουμε την πίεση μας καθημερινά ή επισκεπτόμαστε κάποιον ειδικό
2. Μειώνουμε το αλάτι στη διατροφή μας
3. Αυξάνουμε την πρόσληψη καλίου
4. Χάνουμε βάρος με υγιεινό τρόπο, αργά και σταθερά
5. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας
6. Περιορίζουμε το αλκοόλ σε 1-2 ποτηράκια την ημέρα
7. Επιλέγουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά
8. Παίρνουμε αδιαλείπτως την φαρμακευτική αγωγή που μας έχει συστήσει ο γιατρός μας,
9. Κόβουμε το κάπνισμα.
10. Λέμε όχι σε οτιδήποτε μας προκαλεί άγχος.