Με τη μυρωδιά του έχει στιγματίσει τα καλοκαίρια μας και όχι μόνο, ενώ με τη φρεσκάδα του δίνει ένταση σε ό,τι αγαπάμε. O δυόσμος είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά, που δίνει άρωμα και γεύση στα φαγητά, στα γλυκά και στα ποτά μας. Αλήθεια, πόσες συνταγές και πόσα κοκτέιλ περιέχουν μέσα τους τον αρωματικό δυόσμο, αφήνοντας εκείνη την αίσθηση δροσιάς στο στόμα; Κάπως, έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε πως αξίζει ένα μικρό ξεχωριστό αφιέρωμα όχι μόνο, γιατί νοστιμίζει τα φαγητά μας, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγειά μας.
Λίγη ιστορία…
Με καταγωγή από την Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία και γνωστός ήδη από την αρχαιότητα, ο δυόσμος είναι είδος μέντας, που φτάνει σε ύψος τα 30-100 εκατοστά. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο δυόσμος αναζωογονεί το νου και τον χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς, όπως και για μύρο, ενώ έτριβαν το τραπέζι τους με αυτόν πριν γευματίσουν, για να έχουν καλή όρεξη και καλή χώνεψη. Κινέζοι και Άραβες του απέδιδαν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και αρωμάτιζαν το νερό του μπάνιου τους με αυτόν. Εξαιρετικά δημοφιλές ήταν από την αρχαιότητα, στην Ανατολή, και το τσάι δυόσμου.
Διατροφικός θησαυρός
Πλούσιος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ένας πολύτιμος φίλος για την υγεία. Περιέχει ανάμεσα σε άλλα πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, θυμονίνη, παράγωγα καφεϊκού οξέος, ροσμαρικό οξύ, καρβόνη και λιμονένιο. Το αιθέριο έλαιο δυόσμου έχει ισχυρή αντιβακτηριακή ιδιότητα και βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων σε κάποιες περιπτώσεις τοπικής εφαρμογής. Μάλιστα, πολλές από τις αντιβακτηριακές του δυνατότητες υπάρχουν και στο τσάι δυόσμου, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το γλυκό ρόφημα που ενεργοποιεί κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, μειώνει τη ναυτία, τις ορμονικές ανισορροπίες και συμμετέχει στη βελτίωση της μνήμης και στην ανακούφιση των κολικών. Ένα πολύτιμο «φάρμακο» για τον καθένα μας και έτσι είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να τον διατηρούμε αλλά και πώς να τον «αναστήσουμε» σε περίπτωση, που έχει ξεραθεί.
Και λίγα χρήσιμα tips
-Χρησιμοποιείστε τον σαν μέσο συντήρησης τροφίμων. Πολλές νοικοκυρές μέσα στα όσπρια βάζουν φυλλαράκια δυόσμου για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
-Ψεκάστε τη φλούδα της πατάτας με αιθέριο έλαιο δυόσμου και θα καταφέρετε να μη φυτρώσουν
-Προτιμήστε να κόβετε το δυόσμο με τα χέρια, γιατί, όταν τον κόβετε με το μαχαίρι, χάνει από το άρωμά του
-Για να μην ξεμένεις ποτέ, μπορείς να έχεις πάντα φρέσκο δυόσμο στο μπαλκόνι
Φυσικά, ο δυόσμος ταιριάζει σε πολλά φαγητά, όπως κεφτέδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σε λαδερά και βέβαια σε κάθε είδους σαλάτα και πίτες. Παρακάτω σού δίνουμε δύο από τις πιο αγαπημένες συνταγές με δυόσμο!
Τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο
Μελιτζάνες με ρεβίθια και δυόσμο