Το αμπέλι εκτός από το σταφύλι, τις σταφίδες, το κρασί, το ξύδι, το πετιμέζι μας προσφέρει και τα τρυφερά του φύλλα για να τα μαγειρέψουμε μαζί τους υπέροχες συνταγές.

Λίγη ιστορία

Τα αμπελόφυλλα είναι τα φύλλα του αμπελιού, το οποίο καλλιεργείται για τα σταφύλια του φυσικά. Το αμπέλι ήταν ήδη γνωστό από την παλαιολιθική εποχή ενώ η καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει στην εποχή του χαλκού. Στην Ελλάδα, Κρήτη και Θράκη μονομαχούν για την πρώτη καλλιέργεια του, ενώ στη μυθολογία αναφέρεται ουκ ολίγες φορές. Από τους Έλληνες και τους Φοίνικες πέρασε στην Ιταλία, τη Γαλλία, μέχρι και τη Βρετανία. Οι Άραβες το συστήνουν στους Ίβηρες το 13οαι. και γύρω στο 17ο αι. φθάνει και στην Αμερική. Σήμερα ευδοκιμεί κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, τη Νότιο Αμερική, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία ενώ καλύτερη ποικιλία για ντολμαδάκια θεωρείται αυτή της σουλτανίνας.

Τρόποι συντήρησης:

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να διατηρούνται τα αμπελόφυλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μαζεύονται το Μάιο πριν ακόμα ψεκαστούν. Πλύντε τα, στραγγίστε τα καλά, τυλίξτε τα λίγα λίγα σε ρολά σε μια μεμβράνη και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Διαφορετικά, ζεματίστε τα, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και καταψύξτε τα ή διατηρήστε μέσα σε άλμη ή σε αεροστεγώς κλεισμένα σακουλάκια.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Χωρίς αυτά ντολμαδάκια δε γίνονται, ο κόσμος να χαλάσει. Πέρα, όμως, από την κλασική εκδοχή, γιαλαντζί ή με κιμά, υπάρχουν και τα κοκκινιστά αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά. Δοκιμάστε επίσης να τυλίξετε με αυτά μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες και να τα ψήσετε στη σχάρα ή αλμυρά τυριά, όπως μπάτζο, και να τα διατηρήσετε σε άλμη για να έχετε ανά πάσα ώρα έναν έτοιμο μεζέ. Επίσης μην ξεχνάτε το αρνάκι του αμπελουργού, ρολό αρνιού γεμισμένο με τυριά και μυρωδικά, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα και ψημένο.