Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αποφάσισες να βγάλεις τη γλουτένη από το οικογενειακό τραπέζι, σου έχουμε μερικά tips που θα κάνουν τη μετάβαση πιο εύκολη.
Η gluten free διατροφή δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με έλλειψη, καθώς οι επιλογές για φαγητό και γλυκό που δεν περιλαμβάνουν γλουτένη είναι άπειρες. Συν ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στην αγορά πολύ εύκολα τόσο έτοιμα φαγητά και σνακ χωρίς γλουτένη, όσο και υλικά (π.χ. αλεύρι χωρίς γλουτένη), που μας βοηθούν να ετοιμάζουμε τις αγαπημένες συνταγές στο σπίτι, στην πιο «αθώα» εκδοχή τους.
Όταν αποφασίσεις να κάνεις τη μετάβαση λοιπόν, ιδού 5 εύκολα tips που θα σε βοηθήσουν σημαντικά:
1. Ενημερώσου σωστά
Μάθε τα πάντα γύρω από τη γλουτένη, καθώς και ποιες τροφές την περιέχουν (όχι, δεν την συναντάς μόνο στο ψωμί και στα ζυμαρικά). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να κάνεις τις σωστές αγορές, καθώς και να απαντάς με ακρίβεια στους γύρω σου, που σίγουρα θα αρχίσουν να σε ρωτάνε για τις νέες σου διατροφικές συνήθειες ή θα προσπαθούν να σου αλλάξουν γνώμη. Αν εσύ έχεις σωστή γνώση περί των διατροφικών σου συνηθειών, κανένας δεν θα μπορεί να σου δημιουργήσει αμφιβολίες αν τρέφεσαι σωστά.
2. Κάνε τη διαδικασία διασκεδαστική
Πριν ανακοινώσεις στην οικογένεια σου ότι η γλουτένη δεν έχει πλέον καμία θέση στην κουζίνα σας, τι θα έλεγες να οργανώσεις βραδιές γευσιγνωσίας στο σπίτι, με προϊόντα χωρίς γλουτένη; Μία βόλτα μέχρι το κοντινό σουπερμάρκετ θα σε φέρει μπροστά σε άπειρες gluten free επιλογές. Γέμισε το καλάθι σου με προϊόντα και περάστε το βράδυ σας δοκιμάζοντας και συγκρίνοντας τα. Έτσι, όλοι θα έχουν άποψη πάνω στο φαγητό τους, η μετάβαση θα αποκτήσει και πιο διασκεδαστική μορφή ενώ είναι περισσότερο πιθανό να τους πείσεις όλους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
3. Ανακάλυψε τα υποκατάστατα
Για τα περισσότερα, αν όχι για όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον τα gluten free υποκατάστατα τους. Μία βόλτα στο σουπερμάρκετ ή μία online έρευνα αγοράς σε eshops με προϊόντα χωρίς γλουτένη θα σου αποκαλύψει μία πληθώρα υποκατάστατων, που ούτε φανταζόσουν ότι υπάρχουν.
4. Οργάνωσε τα γεύματα στο σπίτι αλλά και στην έξοδο
Όταν αποφασίζεις ότι η οικογένεια θα ακολουθεί gluten free διατροφή, είναι επόμενο να πρέπει να οργανώνεις σωστά και το εβδομαδιαίο μενού, ώστε να κάνεις τις ανάλογες αγορές. Τι γίνεται όμως με τις εξόδους ή τις μέρες που δεν θέλεις να μαγειρέψεις αλλά προτιμάς να πάρετε delivery; Και γι αυτό υπάρχει λύση. Φτιάξε μία λίστα με εστιατόρια που προσφέρουν gluten free πιάτα ή πριν κάνεις την κράτηση σου, μπορείς να ρωτάς αν στο μενού περιλαμβάνονται gluten free επιλογές. Δεν είναι τόσο σπάνιο πια να βρεις εύκολα και τέτοια πιάτα στα μενού των εστιατορίων. Ακόμη και gluten free πίτσα μπορείς να βρεις για delivery.
5. Αποδέξου την αλλαγή
Σκέψου το τραπέζι χωρίς γλουτένη ως μια ευκαιρία να αναπτύξεις τη μαγειρική σου δημιουργικότητα και όχι ως κάτι που σε περιορίζει. Ένα καλά ισορροπημένο πιάτο είναι εκείνο που σε ικανοποιεί και σε γεμίζει ενέργεια. Άλλωστε, «περιορισμένη» διατροφή είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά λαχανικά, φρούτα, άμυλα και πρωτεΐνες που είναι διαθέσιμα στην αγορά και μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι ανάγκη να στερείται τίποτα από τα παραπάνω.
Δείτε επίσης
Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης: Οδηγία του ΕΦΕΤ για τις τροφές που περιέχουν γλουτένη
Δίαιτα χωρίς γλουτένη. Να την ακολουθήσω;
Μήπως τελικά δεν πρέπει να κόψεις τη γλουτένη;