Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ταυτόχρονα με την αύξηση του χρόνου απασχόλησης σε ένα όλο και περισσότερο καθιστικό περιβάλλον εργασίας, καθιστούν αρκετά δύσκολη την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ορατές είναι, τις περισσότερες φορές, και οι ακόλουθες αρνητικές συνέπειες αυτών στη ρύθμιση του βάρους, στη διαχείριση του στρες και τελικά στην υγεία των ανθρώπων. Αποτελεί πλέον πρόκληση και ένα καθημερινό στοίχημα για τον εργαζόμενο να καταφέρει να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις και παράλληλα να επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, χωρίς διατροφικές υπερβολές και παρεκτροπές.
Παγίδα #1 : Παράλειψη γευμάτων
Η παράλειψη γευμάτων, λόγω βιασύνης ή μεγάλου φόρτου εργασίας στο γραφείο, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και τελικά όχι μόνο δε βοηθά να εξοικονομήσουμε χρόνο αλλά μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος τόσο της απόδοσης στην εργασία όσο και της ρύθμισης του βάρους.
Ένας έγκαιρος προγραμματισμός γευμάτων, θα βοηθήσει να τηρήσετε με αποτελεσματικό τρόπο τα γεύματα καθώς και να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας διατροφικές υπερβολές στο τέλος αυτής. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό γεύμα και βάλτε μία καλή βάση για τα επόμενα. Ως εκ τούτου, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Παγίδα #2 : Τσιμπολόγημα
Η απουσία οργανωμένων γευμάτων, σε συνδυασμό με το στρες στη δουλειά, μας κάνουν επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα διάφορων γλυκών και αλμυρών σνακ, πολλές φορές φτωχών σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες.
Οργανώστε τα γεύματα στο γραφείο και προμηθευτείτε κατάλληλες επιλογές για σνακ όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, κάποιο γιαούρτι ή τυράκια χαμηλών λιπαρών, μπάρες δημητριακών, φρυγανιές, κριτσίνια, παξιμαδάκια κρίθινα ή ολικής. Τα σταθερά και προγραμματισμένα γεύματα μες στην ημέρα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη πείνα σας και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και τις περιττές θερμίδες, με αποτέλεσμα τη καλύτερη ρύθμιση του βάρους σας. Ακόμα, θα καταφέρετε να διατηρήσετε τη ζωντάνια σας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης.
Παγίδα #3 : Παραγγελίες γευμάτων
Οι παραγγελίες γευμάτων αποτελούν πολλές φορές την εύκολη λύση στο γραφείο. Ωστόσο, το μέγεθος της μερίδας, η σύσταση του γεύματος και ο τρόπος μαγειρέματος είναι πληροφορίες που συχνά αγνοούμε ή παραλείπουμε να ρωτήσουμε, με αποτέλεσμα τελικά να καταναλώνουμε ένα λιπαρό, θερμιδογόνο ή/ και δύσπεπτο γεύμα που μας βαραίνει ή ακόμα και μας φέρνει υπνηλία.
Για να προλάβετε παρόμοιες καταστάσεις, θυμηθείτε να διευκρινήσετε αυτές τις πληροφορίες. Προτιμήστε κάποιο γεύμα συνοδεία λαχανικών ή επιλέξτε κάποια πολυσαλάτα με κρέας χαμηλών λιπαρών, ψάρι ή τυρί ελαφρύ και αποφύγετε λιπαρές σάλτσες, κρέμες και ντρεσινγκ. Τέλος, προσπαθείστε να ρυθμίσετε ένα σταθερό, καθημερινά, μέγεθος της μερίδας που σας χορταίνει, χωρίς να σας βαραίνει. Αν χρειαστεί, μπορείτε να φυλάξετε ό,τι περίσσεψε από την παραγγελία σας και να το καταναλώσετε αργότερα.
Παγίδα #4 : Βιαστικά γεύματα
Ο μεγάλος όγκος εργασίας και η πίεση χρόνου είναι συνήθως αιτία για ένα γρήγορο και λαίμαργο γεύμα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σπάνια είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε ή συχνά υποτιμάμε τη ποσότητα φαγητού που έχουμε καταναλώσει, ενώ χάνουμε μεγάλο μέρος της απόλαυσης και του κορεσμού από το γεύμα.
Κάνοντας ένα μικρό διάλλειμμα, μακρυά από τον υπολογιστή, αφενός καθαρίζει η σκέψη και αφετέρου μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να απολαύσουμε ελεύθερα και σε ικανοποιητικό βαθμό το γεύμα, χωρίς να ενοχλούμε με ήχους και μυρωδιές τους γύρω μας. Προσπαθείστε λοιπόν να επικεντρωθείτε στο γεύμα σας σε κατάσταση ηρεμίας και απολαύστε το στο μέγιστο βαθμό. Μασάτε καλά τη τροφή και δώστε χρόνο στο σώμα να αισθανθεί το σήμα του κορεσμού.
Παγίδα #5 : Ροφήματα με ζάχαρη
Η ενυδάτωση είναι το ίδιο σημαντική και για όσους κάνουν καθιστική εργασία, ενώ σε αυτή συμβάλλουν όλα τα υγρά ροφήματα και το νερό. Ωστόσο αν και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι πιο εύγευστα και ευχάριστα στην κατανάλωση, αφενός φαίνεται ότι δε μας ξεδιψάνε ικανοποιητικά, το αντίθετο μάλιστα, και αφετέρου μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους μας.
Προσπαθήστε να περιορίσετε τα έτοιμα ροφήματα με ζάχαρη και τη προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματά σας ή αντικαταστήστε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Τέλος, φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμο ένα μπουκαλάκι νερό στο γραφείο να σας το θυμίζει, ενώ μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση του με κάποιο μυρωδικό, βότανο, lime ή λεμόνι.
Δείτε επίσης:
Η διατροφολόγος προτείνει: 4 light γεύματα για το γραφείο
31 νόστιμες ιδέες + συνταγές για τα καθημερινά σου σνακ