Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία. Οι τροφές που τρώμε είναι σαν τα καύσιμα, δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν τα καύσιμα δεν είναι καλής ποιότητας, το σώμα μας δεν θα λειτουργήσει σωστά.
Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας: την ενέργεια, την ψυχική διάθεση, τις διανοητικές ικανότητες, την ποιότητα του ύπνου και γενικότερα την υγεία μας.
Η διάσημη Αγγλίδα διατροφολόγος Τζίλλιαν Μακίθ καταγράφει δέκα πολύτιμες συμβουλές για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.
1. Ένα ποτήρι νερό
Να πίνετε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό μόλις ξυπνήσετε. Ενυδατώνει τον οργανισμό μετά τη νυχτερινή ανάπαυλα και καθαρίζει το έντερο. Ακόμη καλύτερα είναι να προσθέσετε φρέσκο χυμό λεμόνι.
2. Ένα υγιεινό πρωινό
Το πρωί η ενέργεια του στομάχου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα πεπτικά ένζυμα είναι έτοιμα για δουλειά. Δεν χρειάζεται να φάτε πολύ, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ξεκινήσει η λειτουργία του οργανισμού. Φρέσκα φρούτα και χυλός από βρώμη είναι πολύ καλές επιλογές για το πρωινό
3. Ένα ελαφρύ βραδινό
Να τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Όταν τρώτε αργά το βράδυ και πέφτετε αμέσως για ύπνο με γεμάτο στομάχι, δεν δίνετε στον οργανισμό σας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνει σωστά η λειτουργία της πέψης.
4. Η ποικιλία στο φαγητό
Να μην τρώτε τις ίδιες τροφές κάθε μέρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τροφών γύρω μας κι ο οργανισμός μας χρειάζεται από όλα για να παίρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Να αποφεύγετε να τρώτε μεγάλες ποσότητες από μία και μόνο τροφή, όπως και τις μονοφαγικές δίαιτες.
5. Η απόλαυση του φαγητού
Το φαγητό είναι απόλαυση, χρειάζεται χρόνο. Να τρώτε και να μασάτε αργά την τροφή. Να απολαμβάνετε την ξεχωριστή γεύση κάθε μπουκιάς. Η διεργασία της πέψης γίνεται αργά και ξεκινάει από το στόμα στη διάρκεια της μάσησης. Οι τροφές που είναι καλά μασημένες περνάνε πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα και η πέψη γίνεται καλύτερα. Μην τρώτε βιαστικά και μην τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι.
6. Τα σταυρανθή λαχανικά
Τα λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ, σε βιταμίνες Α, Κ και C και σε ανόργανα συστατικά όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Είναι ιδανικά για την αποτοξίνωση του σώματος και βοηθούν πολύ στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
7. Τα ένζυμα
Οι ωμές τροφές είναι γεμάτες ένζυμα που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Τα ένζυμα είναι το κλειδί για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, τη λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν τα ένζυμα δεν είναι αρκετά, αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι. Ένζυμα βρίσκουμε στα ωμά βλαστάρια, στα ωμά λαχανικά, στα ωμά φρούτα και στους ξηρούς καρπούς.
8. Οι χυμοί λαχανικών
Να πίνετε χυμούς από πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε χλωροφύλλη η οποία καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι χυμοί αφομοιώνονται εύκολα και περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του λαχανικού. Καρότα, σπανάκι, αγγούρια, σέλινο, σέλερι και μαϊντανός είναι ένας ωραίος συνδυασμός για έναν απολαυστικό χυμό λαχανικών.
9. Η φροντίδα του δέρματος
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας και ταυτόχρονα το σώμα σας είναι να αγοράσετε μια βούρτσα για το σώμα. Θα βουρτσίζετε το δέρμα σας με τη στεγνή βούρτσα μια με δύο φορές την εβδομάδα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνεται νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
10. Ύπνος νωρίς
Έχετε προσέξει πόσο πιο ξεκούραστοι και καλοδιάθετοι ξυπνάτε όταν έχετε κοιμηθεί νωρίς το βράδυ; Αν θέλετε ο οργανισμός σας να λειτουργεί σωστά και να σας ευγνωμονεί να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Το συκώτι και η χολή λειτουργούν καλύτερα στη διάρκεια της νύχτας όταν ο οργανισμός κοιμάται.
Οι συμβουλές καλής διατροφής προέρχονται από το βιβλίο της κλινικής διατροφολόγου Δρ. Τζίλλιαν Μακίθ «Είσαι ό,τι τρως» (εκδ. Μίνωας, 2006)
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Δείτε επίσης:
Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η νέα… μάστιγα της παιδικής διατροφής
Χουρμάδες: η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας
4+1 τρόποι για περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής