Καθώς περιηγούμαστε στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ή επιλέγουμε τι θα φάμε σε ένα εστιατόριο, αναδύονται καίρια ερωτήματα που αφορούν την καθημερινή μας διατροφή:
- Πώς παράγεται η τροφή που καταναλώνουμε και πόσο μακριά ταξιδεύει μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας;
- Ποια χημικά και πρόσθετα περιέχουν τα συσκευασμένα τρόφιμα και πώς αυτά επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας;
- Πώς επιδρούν οι βιομηχανικές μέθοδοι καλλιέργειας και εκτροφής στη διατροφική αξία των τροφίμων;
- Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων σε μεγάλη κλίμακα;
- Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων και τις ετικέτες προέλευσης;
- Πώς διασφαλίζουμε ότι οι επιλογές μας είναι τόσο ηθικές όσο και υγιεινές, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα όπως η εκμετάλλευση εργαζομένων και η καλή μεταχείριση των ζώων;
Σε έναν κόσμο και μια εποχή όπου η παραγωγή της τροφής χαρακτηρίζεται από σύνθετες προκλήσεις, το Cantina Academy εμπλέκει πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, παραγωγούς και την κοινωνία των πολιτών για να διαμορφώσουν στρατηγικές που μπορούν να φέρουν τη θετική αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Η δέσμευση του Cantina Academy είναι να πυροδοτήσει την πρόοδο, συνδέοντας όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε συνεργασίες, ανάληψη πρωτοβουλιών και δημιουργία γνώσης.
Μετά τη Λάρισα και τον συμβολισμό της τον περασμένο Απρίλιο, παίρνει η σειρά η Αττική με το μέγεθος και τη σημασία της. Στις 5 Ιουνίου, το Cantina Academy εστιάζει στην πολυπληθέστερη περιφέρεια, η οποία κατέχει μόλις το 1% της αγροτικής γης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να απειλείται και να συρρικνώνεται.
Η αττική γη αξιοποιείται σήμερα, κυρίως, για καλλιέργεια κηπευτικών, ελαιοκομία, καρποφόρα δέντρα και εσπεριδοειδή, αμπελουργία, πολυκαλλιέργειες, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, ανθοκομία. Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι αφορούν το σχέδιο για μια εθνική αγροδιατροφική στρατηγική, τις ανθεκτικές καλλιέργειες, τη σημασία των θερμοκηπίων, την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τις περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές και όλα τα τόσο σημαντικά κλισέ της εποχής μας που, όμως, επηρεάζουν τόσο καθοριστικά την καθημερινή ζωή μας.
Η τροφή δεν είναι απλώς καύσιμο για το σώμα μας – είναι ο αόρατος δεσμός που μας συνδέει με τη γη, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις μας. Κάθε πιάτο που απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας αφηγείται μια ιστορία: για τον αγρότη που ξύπνησε χαράματα, για τη γη που καλλιεργήθηκε με μόχθο, για τις συνταγές που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά. Στην πολύβουη καθημερινότητά μας ας κάνουμε μια παύση για να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε φορά που επιλέγουμε τι θα φάμε, ψηφίζουμε για τον κόσμο που θέλουμε.
Δείτε επίσης
Ανοιχτή Πρόσκληση για το 2ο Cantina Academy στις 5 Ιουνίου στην Αθήνα