Η αρωματική συμμαχία βανίλια- πορτοκάλι- κανέλα- σαφράν δίνει στο κρασί όπου θα ποσαριστούν τα φρούτα πραγματικά ενδιαφέρουσα διάσταση.
Υλικά
- 6 αχλάδια
- 2 λίτρα κόκκινο κρασί, ξηρό
- 2 λοβούς βανίλιας
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 650γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 ίνες κρόκου Κοζάνης
- φλούδα από ½ πορτοκάλι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και βγάζετε τα κουκούτσια από τα αχλάδια, χωρίς όμως να τα κόψετε.Βήμα 2
Κλείνετε σε ένα τουλπάνι τα αρωματικά, δηλαδή την βανίλια, την κανέλα, την φλούδα πορτοκαλιού και τον κρόκο Κοζάνης.Βήμα 3
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μεσαία θερμοκρασία το κρασί, τη ζάχαρη και τα αρωματικά. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βράζει, ρίχνετε και τα αχλάδια. Το κρασί θα πρέπει να καλύπτει τα φρούτα.Βήμα 4
Αφήνετε τα αχλάδια στο κρασί που σιγοβράζει για τουλάχιστον 15 λεπτά (εξαρτάται πόσο ώριμα είναι) και τα αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα όταν διαπιστώσετε ότι έχουν μαλακώσει και έχουν απορροφήσει κρασί. Βγάζετε από την κατσαρόλα και το τουλπάνι με τα αρωματικά. Αφήνετε το κρασί στη φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σερβίρετε τα αχλάδια ποσέ με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα και συνοδεύετε με το σιρόπι κρασιού.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή