Ο καρπός της γνώσης βρίσκεται τώρα στην εποχή του. Ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το φρούτο που κάνει πέρα κάθε γιατρό…
Το μήλο είναι από τα πιο διάσημα φρούτα του κόσμου, όχι μόνο γιατί καταναλώνεται από όλους, αλλά και γιατί η καλλιέργειά του είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Θεωρείται δε, από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία -δεν είναι τυχαία άλλωστε η παροιμία “ένα φρούτο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”.
Τα οφέλη των μήλων
* Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ από άποψη θερμίδων ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του αποδίδει κάτι παραπάνω από 80 θερμίδες.
* Επιπλέον, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
* Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε αφθονία στη φλούδα των μήλων, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, οι χαμηλές θερμίδες του το κάνουν ιδανικό φρούτο για δίαιτα.
* Ξέρατε ότι ένα μήλο μπορεί να μας δώσει έξτρα ενέργεια και να μας αφυπνίσει; Δηλαδή εάν θέλουμε να “ξυπνήσουμε” δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε πάντα στη λύση του καφέ και ένα μήλο κάνει δουλειά.
Οι ποικιλίες
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται οι ποικιλίες των μήλων ξεπερνούν τις 7.000! Ωστόσο, πιο διάσημα είναι τα κόκκινα μήλα της ποικιλίας Γκαλά (Gala), τα Γκράνι Σμιθ (Granny Smith), τα Γκόλντεν (Golden), τα Φούτζι (Fuji) και τα Delicious. Οι ελληνικές μηλιές καλλιεργούνται στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, με τα μήλα Ζαγοράς που είναι Π.Ο.Π., τα φιρίκια και τα μήλα Πιλαφά από την Τρίπολη να ξεχωρίζουν.
Τα πρωτεία στην ελληνική καλλιέργεια έχουν τα κόκκινα μήλα, όπως τα Starking Delicious με τη χυμώδη, γλυκιά και αρωματική σάρκα, τα Royal Gala με τη σκληρή και τραγανή σάρκα που είναι ιδιαίτερα χυμώδης και γλυκιά και τα Τριπόλεως Delicious Πιλαφά με την ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και το πλούσιο άρωμα. Ακολουθούν τα πράσινα ξινόμηλα Granny Smith με την τραγανή σάρκα και τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση, τα κίτρινα Golden Delicious με τη χρυσοκίτρινη φλούδα και την ελαφρώς υπόξινη γεύση και τα Reinette du Canada με τη μαλακή σάρκα. Τα Φιρίκια με το μικρό τους μέγεθος και την πολύ γλυκιά και αρωματική σάρκα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Στους ελληνικούς οπωρώνες συναντώνται επίσης οι ποικιλίες Fuji, Jonagold, Ariane, Belgica, Cameo, Diwa, Honey Crunch, Jazz, Junami, Rubens, Tentation και Wellant.
Τα μήλα στην κουζίνα
Καλό είναι να τρώμε τουλάχιστον 1 μήλο την ημέρα, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλα εποχικά φρούτα, καθώς με μήλο φτιάχνουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Εκτός από φρέσκο όμως, το μήλο μπαίνει σε δεκάδες γλυκές και αλμυρές συνταγές, δίνοντάς τους ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Στα γλυκά, η μηλόπιτα, όπως κι αν την φτιάξουμε, είναι υπεροχη κι έχει πιστούς οπαδούς. Συνοδεύει εξαιρετικά το απογευματινό τσάι και τον καφέ και κάνει καλή παρέα με μία μπάλα παγωτό βανίλια. Με μήλα κάνουμε επίσης εξαιρετική tarte tatin, δηλαδή πίτα που ψήνεται ανάποδα με τα μήλα στον πάτο της φόρμας και τη ζύμη από πάνω. Γι’ αυτούς που δεν τα πάνε καλά με τις ζύμες, τα μήλα μπαίνουν και μόνα τους στο φούρνο και ψήνονται με σταφίδες, κανέλα, βούτυρο και ρούμι ή κονιάκ, δημιουργώντας ένα πανεύκολο επιδόρπιο. Επιπλέον τα μήλα γίνονται κομπόστα, μαρμελάδα και τα μικρά γλυκό του κουταλιού, ενώ βάζοντας κομμάτια μήλου και κανέλα στο γιαούρτι, τα δημητριακά και τη βρώμη έχουμε ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό.
Πέρα από τα γλυκά, όμως, τα μήλα ταιριάζουν και στα κυρίως πιάτα. Το chutney μήλου για παράδειγμα, συνοδεύει ψητά κρεατικά, ενώ τα φετάκια μήλου μεταμορφώνουν μια πράσινη σαλάτα και συνοδεύουν αλμυρά τυριά. Μήλα κομμένα σε χοντρές φέτες μπορούμε να βάλουμε επίσης σε ψητά κατσαρόλας και φούρνου.
Με μήλα γίνονται και αλκοολούχα ποτά. Πιο διάσημο ποτό είναι ο χαμηλός σε περιεκτικότητα αλκοόλ (1-8%) μηλίτης, αλλά και το γαλλικό brandy Calvados που είναι απόσταγμα μήλων.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην παρουσία των μήλων στην κουζίνα αποτελεί το μηλόξιδο, το ξίδι που παράγεται από μηλίτη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες. Έχει φρουτώδες άρωμα και είναι αρκετά όξινο, με ελαφρώς πικρίζουσα γεύση. Ταιριάζει σε σαλάτες, ψάρι και θαλασσινά, ενώ μπαίνει και σε cocktails για να αναδείξει τις υπόλοιπες γεύσεις προσθέτοντας λίγη οξύτητα.
Extra Tip
Όταν αγοράζουμε μήλα τα διαλέγουμε προσεκτικά και τα κοιτάμε ένα-ένα, ώστε να ελέγχουμε αν έχουν χτυπήματα και κοψίματα, καθώς αυτά επιτρέπουν συνήθως στα φυτοφάρμακα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό. Επίσης, πριν τα φάμε τα πλένουμε πολύ καλά και εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε με τη φλούδα τους τα πλένουμε με νερό και ξύδι και τα βουρτσίζουμε καλά με ένα βουρτσάκι λαχανικών.
Και 4 νόστιμες γλυκές και αλμυρές συνταγές με μήλα.
Apple crumble
Ριζότο με ξινόμηλα και μασκαρπόνε
Κεφτέδες με ξινόμηλα και πετιμέζι
Μηλόπιτα με αλεύρι ολικής και πορτοκάλι για διαβητικούς