Τα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά αποθαρρυντικά: Μία στις οκτώ γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποιας μορφής καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωή της. Μετά τις καρδιοπάθειες, ο καρκίνος αποτελεί την επόμενη μάστιγα της εποχής μας. Αν και πολύ παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως η κληρονομικότητα, έρευνες δείχνουν πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως απλά και μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μας θα μπορέσουμε να “προλάβουμε” μία στις δέκα περιπτώσεις καρκινοπάθειας. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, βρήκαμε τις 15 τροφές που μπορούμε εύκολα όλοι να ενσωματώσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας τον αγώνα μας κατά της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.
1. Μανιτάρια
Σύμφωνα με το International Journal of Cancer, η κατανάλωση μίας μερίδας μανιταριών την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την εν λόγω ασθένεια. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι Κινέζες, οι οποίες κατανάλωναν τουλάχιστον 10γρ μανιτάρια την ημέρα (δηλαδή ένα μεσαίο μανιτάρι), είχαν κατά 2/3 μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες δεν έτρωγαν κανένα.
2. Καρύδια
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer ανακάλυψε πως ποντίκια που έτρωγαν καρύδια κάθε μέρα για ένα μήνα, παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης όγκων κατά 50% μικρότερο από αυτά που δεν έτρωγαν.
3. Ντομάτες
Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Institute αποκάλυψε ότι το καροτενοειδές αντιοξειδωτικό που περιέχουν οι ντομάτες, γνωστό αλλιώς και ως λυκοπένιο, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές μορφές καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, οι γυναίκες που λάμβαναν κάθε μέρα μέσω της διατροφής τους μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου είχαν κατά 19-22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.
4. Γλυκοπατάτες
Όπως και άλλα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτενοειδούς. Η ίδια έρευνα που αποκάλυψε τις θαυματουργές ιδιότητες της ντομάτας, βρήκε ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα σε Β-καροτίνη στο αίμα τους κινδύνευαν κατά 17% λιγότερο από τη θανατηφόρα ασθένεια. Ο λόγος; Το καροτενοειδές βοηθά στην ανάπλαση και άμυνα των κυττάρων, ενώ ρυθμίζει και την κυτταρική ανάπτυξη.
5. Ρόδι
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, το ελλαγικό οξύ, που περιέχουν τα ρόδια, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού με την καταστολή της παραγωγής οιστρογόνων και την πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Πλούσια στο εν λόγω οξύ είναι όμως και οι φράουλες, τα σμέουρα και τα καρύδια πεκάν.
6. Τσάι
Το τσάι, ειδικά το πράσινο, είναι γεμάτο με πολυφαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών με τεράστια οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι και η προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Μια μικρή μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής διαπίστωσε ότι οι Γιαπωνέζες που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ημερησίως είχαν λιγότερο οιστρογόνο στα ούρα, ουσία που προκαλεί καρκίνο του μαστού, από όσες δεν έπιναν.
7. Μπρόκολο
Το μπρόκολο μπορεί να σε προστατέψει, χάρη στη σουλφοραφάνη, που περιέχει, η οποία εξαλείφει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού και αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σου προτείνουμε να το μαγειρέψεις μόνο λίγο στον ατμό προκειμένου να μην χάσεις τα θρεπτικά του συστατικά και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
8. Ελαιόλαδο
Ψάχνεις έναν ακόμη λόγο να ακολουθήσεις το μεσογειακό τρόπο διατροφής; Μόλις σού τον βρήκαμε! Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούν το συγκεκριμένο είδος διατροφής και καταναλώνουν επίσης έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν 68% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες επιλέγουν άλλα είδη λαδιού.
9. Κουρκουμάς
Η ρίζα αυτή περιέχει κουρκουμίνη, μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη με χημειοπροβλητικές ιδιότητες. Επειδή η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανάπτυξης και μεταστατικής εξέλιξης του καρκίνου, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του σχηματισμού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη της Μοριακής Ογκολογίας. Πάτησε ΕΔΩ για να μάθεις περισσότερα για αυτό το μπαχαρικό και ΕΔΩ για τη συνταγή του Golden Milk, του θεραπευτικού ινδικού ροφήματος.
10. Καφές
Μελέτη του 2011 έδειξε ότι όσες γυναίκες πίνουν καθημερινά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες πίνουν σπάνια. Σύμφωνα με τον Jingmei Li, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα “υπάρχει η πιθανότητα τα αντιοξειδωτικά του καφέ να προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο”.
11. Ρεβίθια
Υπάρχει καλύτερη τροφή; Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, προλαμβάνει και τον καρκίνο του μαστού.
12. Εσπεριδοειδή
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Brest Cancer βρήκε πως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, συνδέεται με μειωμένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
13. Κουνουπίδι
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, το λευκό αυτό λαχανικό μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου, όπως του μαστού, του πνεύμονα, του συκωτιού και του στομάχου.
14. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως το ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research αποτελεί όμως και αντικαρκινικό φαγητό, καθώς μειώνει την ταχύτητα ανάπτυξης των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
15. Σόγια
Οι συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ακολούθησαν περίπου 10.000 επιζώντες από καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη σόγια είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής του καρκίνου και 15% μείωση της θνησιμότητας. Οι διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου σημειώνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων σόγιας δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Άλλες μελέτες στην Εφημερίδα της Κλινικής Ογκολογίας και στο American Journal of Epidemiology έχουν επίσης δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση σόγιας συσχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες.
Δείτε ακόμα:
Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα!