Το ιστορικό κτίριο του 1888, που κάποτε στέγαζε το θρυλικό καφενείο Σκοτίδα, από δω που ξεκινούσε ο Καρνάβαλος και η Γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν θα σου θυμίσει τίποτα πια από τα πάλαι ποτέ εξοχικά Πατήσια των κήπων, όμως στη νέα, λευκή ανακαίνιση μένει κολλημένη η παλιά αύρα, κάτω από τη σκιά του Άγιου Λουκά που σχεδίασε ο Τσίλερ και πλάι στην Ιακωβάτων, τον δρόμο του Φρέντι Γερμανού.
Το 1969, οι Ηπειρώτες αδελφοί Μαρτίνη ανοίγουν εδώ το ψητοπωλείο τους. Το ψητό μετά μπίρας, όπως όριζε η μόδα της εποχής, εξελίχθηκε σε μαγέρικο που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Ο εντυπωσιακός κήπος, κρυμμένος πίσω από το τσιμέντο της λεωφόρου, έχει τη δική του είσοδο αλλά αξίζει να μπεις από την κυρίως πόρτα «του ψητού». Αφενός για να μυρίσεις τις ψησταριές και να δεις την παρέλαση των μαγειρευτών αλλά και για να μυρίσεις εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά που θα σε διακτινίσει στα παιδικά σου χρόνια.
Μπορεί τα πιάτα, το ντεκόρ και το art de la table να έχουν αλλάξει, με ένα τρόπο μαγικό, όμως, η γεύση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, νοσταλγική, χαρακτηριστική του ’60 ή του ’70. Τα τυροπιτάκια, το πιλάφι που συνοδεύει το τρυφερό κοντοσούβλι κοτόπουλο με την πιπερίτσα, η πλούσια μακαρονάδα του υπέροχου κοκκινιστού που λιώνει στο στόμα με τη νόστιμη, ελαφριά σάλτσα, όπως την έκανε η γιαγιά μου. Σε λίγα, εξάλλου μαγαζιά, βρίσκεις πια κασεροκροκέτες και πατατοκροκέτες, αρακά λαδερό και τη σαλάτα του σεφ στην πιο ζωντανή εκδοχή της, αλλά και τα παλιάς κοπής γκαρσόνια. Μπορεί το σουβλάκι σε ντελίβερι να ταΐζει όλη τη γειτονιά, όμως ο Μαρτίνης παραμένει κλασικό ψητοπωλείο, με το κοντοσούβλι, το γουρουνόπουλο, το κοκορέτσι γάλακτος και το αρνάκι του στη σούβλα. Στο τέλος, το γλυκό κουταλιού λεμόνι στο γιαούρτι, το φτιάχνει ακόμη ο παππούς Μαρτίνης.
info
Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, Πατήσια, τηλ. 210 2111063.
Δείτε επίσης:
Τάση: Η παλιά ταβέρνα σε νέες δόξες