Μία η συνταγή, δύο οι σαλάτες, με την αλλαγή ενός μόνο υλικού! Ο λόγος για την ρεγγοσαλάτα και τη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα, που συνοδεύουν ιδανικά το ούζο και το τσίπουρο.
Για την ρεγγοσαλάτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε κατά μήκος μια τομή στην κοιλιά της ρέγκας και αφαιρείτε τις δύο αβγοθήκες. Τις καθαρίζετε από τις μεμβράνες και ρίχνετε το αβγό καθαρό στο μπλέντερ ή το μούλτι.
Προσθέτετε το μισό λάδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να γίνει αφρός.
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το ξύσμα και το ξίδι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στο τέλος, προσθέτετε εναλλάξ το ψωμί με το υπόλοιπο λάδι χτυπώντας μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και αφράτο.
Για τη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα: Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας τα αβγά ρέγγας με μια ολόκληρη, ψιλοκομμένη πέστροφα και στο τελικό χτύπημα προσθέτετε και τον άνηθο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την ρεγγοσαλάτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε κατά μήκος μια τομή στην κοιλιά της ρέγκας και αφαιρείτε τις δύο αβγοθήκες. Τις καθαρίζετε από τις μεμβράνες και ρίχνετε το αβγό καθαρό στο μπλέντερ ή το μούλτι.
Βήμα 2
Προσθέτετε το μισό λάδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να γίνει αφρός.
Βήμα 3
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το ξύσμα και το ξίδι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βήμα 4
Στο τέλος, προσθέτετε εναλλάξ το ψωμί με το υπόλοιπο λάδι χτυπώντας μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και αφράτο.
Βήμα 5
Για τη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα: Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας τα αβγά ρέγγας με μια ολόκληρη, ψιλοκομμένη πέστροφα και στο τελικό χτύπημα προσθέτετε και τον άνηθο.