traxana pita psi1

Υλικά

  • ½ κιλό καλαμποκάλευρο
  • 2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή γίδινο, λιωμένο
  • λίγο αλάτι

Τη λες και εύκολη τυρόπιτα της τεμπέλας αλλά ο τραχανοπλαστός έχει τη δική του ιστορία, με παράδοση από τη Θεσσαλία. Ο τραχανάς του δίνει μια ξινούτσικη υπέροχη γεύση και όλο το μυστικό της νοστιμιάς του κρύβεται στο βούτυρο: Το βούτυρο γάλακτος ή ένα γίδινο τύπου Κερκύρας του χαρίζουν υπέροχο άρωμα.

Βράζετε τον τραχανά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε καλά.
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και όσο χλιαρό νερό πάρει και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αφήνετε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα ταψί απλώνετε ομοιόμορφα τη ζύμη με τα δάχτυλά σας σε μια λεπτή στρώση. Απλώνετε το μίγμα του τραχανά από πάνω. Περιχύνετε με το βούτυρο και ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδίσει στον προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή ακόμα και κρύα.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τον τραχανά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και όσο χλιαρό νερό πάρει και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αφήνετε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα ταψί απλώνετε ομοιόμορφα τη ζύμη με τα δάχτυλά σας σε μια λεπτή στρώση. Απλώνετε το μίγμα του τραχανά από πάνω. Περιχύνετε με το βούτυρο και ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδίσει στον προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή ακόμα και κρύα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή