Απογειώνει με τη νοστιμιά της αλμυρές αλλά και γλυκιές συνταγές και είναι από τα πιο «πολυδιάστατα» λαχανικά. Ο λόγος για την κολοκύθα που δεν χρειάζεται μαγικό ραβδάκι για να δώσει παραμυθένια διάσταση στο τραπέζι σας.
Φιγουράρει περήφανα σε διάφορες βερσιόν τους φθινοπωρινούς μήνες στους πάγκους προκαλώντας να τη δοκιμάσουμε. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες. Στην πιο συνηθισμένη της μορφή στην ελληνική αγορά, η κολοκύθα είναι ογκώδης, μακρόστενη ή στρογγυλή με αυλάκια, με σκληρό πορτοκαλί ή πράσινο περίβλημα και σάρκα υπόγλυκη. Το καθάρισμά της είναι ένας μικρός μπελάς, γι’ αυτό και πολλοί τη γνωρίζουν μόνο εξόψεως, από το παραμύθι της «Σταχτοπούτας» ή από τα φαναράκια του Halloween που φτιάχνουν εθιμοτυπικά στην Αμερική.
Μια γεύση από ιστορία
Το επικρατέστερο σενάριο για την καταγωγή της κολοκύθας υποστηρίζει ότι όπως και όλα τα κολοκυνθοειδή κατάγεται από την Αμερική. Η ιστορία της λέγεται ότι ξεκινά μερικές χιλιάδες χρόνια πριν με τους Ίνκας να την εντάσσουν στη διατροφή τους την προκολομβιανή εποχή πολύ νωρίτερα από τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών. Οι σπόροι ηλικίας 7000 ετών που βρέθηκαν στο Μεξικό επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια η νεροκολοκύθα και κυρίως η γλυκιά κολοκύθα καλλιεργούνται πιο συστηματικά.
Διατροφική αξία
Η θρεπτική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και β καροτένιο που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι ακόμα σημαντική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν ταχύτερα το επίπεδο του κορεσμού. Οι βιταμίνες C και Ε καθώς και το φυλλικό οξύ συμπληρώνουν την ομάδα των ευεργετικών για τον οργανισμό συστατικών της. Σημειώστε επίσης ότι δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Επιλογή και μαγείρεμα
Όταν την αγοράσετε ο φλοιός της πρέπει να είναι καθαρός χωρίς χτυπήματα και το κοτσάνι της να στερεώνεται στο σώμα καλά. Στο κομμάτι του πώς θα διαλέξετε την πιο γλυκιά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο κριτήριο επιλογής. Αυτό εξαρτάται άμεσα από το έδαφος και τις συνθήκες καλλιέργειας. Πάντως, αν σας φαίνεται βουνό το καθάρισμα, υπάρχουν και έτοιμες καθαρισμένες στα σούπερ μάρκετ.
Στο μαγείρεμα τώρα. Επιστρατεύστε όλη σας τη δημιουργική διάθεση και θα φτιάξετε ευφάνταστες γλυκές ή αλμυρές συνταγές «παίζοντας» με τις υφές, τα αρώματα και τους συνδυασμούς. Ψητή η κολοκύθα γίνεται ένα πρώτης τάξεως συνοδευτικό, ενώ σε γλυκές συνταγές (πίτες, τάρτες, γλυκά του κουταλιού) αγαπά την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Σε αλμυρές παρασκευές, όπως σούπες, σουφλέ, πίτες και τάρτες κάνει πολύ καλή παρέα με φρέσκα μυρωδικά, τυριά, σκόρδο και κρεμμυδάκι.
Για να πάρετε μια γεύση, οι chefs Ντίνα Νικολάου, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Ιωάννα Σταμούλου, Γιάννης Λουκάκος και η food stylist Tina Webb σας δίνουν μερικές πεντανόστιμες προτάσεις για να διαλέξετε και να φτιάξετε αυτή που σας αρέσει.
Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι Δομοκού
Ριζότο με γλυκοκολοκύθα αρακά, προσούτο και γιαούρτι
Ψητή κολοκύθα με πανσέτα και μπαλσάμικο
Σουφλέ με κολοκύθα, τυρί γκοργκοντζόλα και τριμμένο καρύδι
Λαβράκια στο χαρτί σε στρώμα χειμωνιάτικων λαχανικών