Οι φίλοι μου στη Γαλλία λένε ότι το κρασάτο φαγητό «θέλει ένα μπουκάλι στην κατσαρόλα και ένα στο τραπέζι». Ίσως υπερβάλλουν. Σημασία έχει ότι πρωταγωνιστεί στις δικές μου κατσαρόλες με μεγάλη επιτυχία!
Αυτά, λοιπόν, είναι 10 μυστικά που πρέπει σίγουρα να ξέρετε όταν μαγειρεύετε με κρασί.
1. Το κρασί που προσθέτετε στο φαγητό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Το ρίχνετε στην αρχή του μαγειρέματος και ποτέ στο τέλος.
3. Αν στην κατσαρόλα που θα ρίξετε το κρασί υπάρχουν πολλά υγρά, δεν θα εξατμιστούν σωστά οι αλκοόλες.
4. Στα λευκά κρασιά ταιριάζει περισσότερο το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το κόλιανδρο.
5. Στα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν η κανέλα, το γαρίφαλο, ο δυόσμος, ο βασιλικός.
6. Ιδιαίτερη προσοχή στα γλυκά κρασιά (Μοσχάτο, Vinsanto, Μαυροδάφνη). Θέλουν λιγότερη ποσότητα απ’ ό,τι ένα ξηρό κρασί.
7. Μην ανακατεύετε διαφορετικά κρασιά στο ίδιο φαγητό.
8. Τα λαχανικά, τα ριζότο, τα ζυμαρικά και τα ψάρια χρειάζονται ένα ελαφρύ, φρουτώδες, λευκό κρασί που θα σεβαστεί τα ντελικάτα χαρακτηριστικά τους.
9. Τα κρεατικά και κυρίως το κυνήγι αγαπούν τα δυνατά, κόκκινα κρασιά που αντέχουν στις πολλές ώρες μαγειρέματος.
10. Καλό θα ήταν το κρασί που χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα να το σερβίρετε και στο τραπέζι.