Μια συνταγή με… εξωτικό χαρακτήρα. Το ψαρονέφρι μαγειρεύεται σε χυμό φρέσκων σταφυλιών, αρωματίζεται με λουίζα και ξύσμα λεμονιού και σερβίρεται με άγριο ρύζι και τηγανητές μπανάνες.
Υλικά
- 2-3 φιλέτα ψαρονέφρι µε συνολικό βάρος 1 κιλό
- 2 κουτ. σούπας κρεµµύδι τριµµένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 600γρ. σταφύλι σουλτανίνα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσµα λεµονιού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ φύλλα λουίζας, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο, γλυκό
- αλάτι, πιπέρι
- 300γρ. ρύζι άγριο
- 2 µπανάνες άγουρες
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ρούµι
- αλάτι
Για το συνοδευτικό
Tips
- Να θυµάστε ότι το άγριο ρύζι θέλει τριπλάσιο χρόνο βρασµού σε σχέση µε το κανονικό και υπάρχουν οδηγίες µαγειρέµατος πάνω στη συσκευασία του.Γι' αυτό, καλό θα ήταν να βάλετε πρώτα το ρύζι να ετοιμάζεται και ταυτόχρονα να φτιάχνετε το ψαρονέφρι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Παίρνετε το σουρωτήρι των µακαρονιών, του βάζετε από κάτω µια λεκανίτσα, ρίχνετε µέσα τις ρόγες των σταφυλιών και τις πιέζετε µε το χέρι σας για να πάρετε το χυµό τους. Τον μαζεύετε και τον αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστείτε.Βήμα 2
Ετοιμάζετε το ψαρονέφρι: Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ταυτόχρονα τα φιλέτα του κρέατος µαζί µε το τριμµένο κρεµµύδι. Πασπαλίζετε µε το κοκκινοπίπερο, αλατίζετε και πιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι το κρέας να πάρει χρώµα. Προσθέτετε το χυµό των σταφυλιών, την ψιλοκοµµένη λουίζα και το ξύσµα λεµονιού. Σκεπάζετε το τηγάνι, χαµηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε µέχρι να πήξει η σάλτσα.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το συνοδευτικό: Βάζετε το ρύζι σε µια κατσαρολίτσα µε άφθονο αλατισµένο νερό µαζί µε µία κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και το αφήνετε να μαγειρευτεί.Βήμα 4
Καθαρίζετε τις µπανάνες και τις κόβετε σε µικρές ροδέλες. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο. Μόλις κάψουν καλά ρίχνετε τις ροδέλες της µπανάνας και τις σοτάρετε µέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις σβήνετε µε το ρούµι, τις βγάζετε από το τηγάνι και τις διατηρείτε ζεστές.Βήμα 5
Σουρώνετε το ρύζι μόλις γίνει και το ανακατεύετε στο τηγάνι µε τις µπανάνες. Στο σερβίρισµα, κόβετε το κρέας σε φετούλες και το περιχύνετε µε τη σάλτσα σταφυλιού γαρνίροντας µε το άγριο ρύζι και τις τηγανητές µπανάνες.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb