pasxalino tsoureki
clock icon
1:20'

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο
  • 250γρ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 5 αβγά
  • 270γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκό αλάτι
  • 200γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα

Επειδή το τσουρέκι δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι το Πάσχα το φτιάχνετε με τα χεράκια σας, με τη Μαγιά Νωπή και Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ να εξασφαλίζουν το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.
Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε μια πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 2 μεγάλα τσουρέκια. Τα τοποθετείτε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το μείγμα του αβγού και αφήνετε να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190oC και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι.

Βήμα 3

Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.

Βήμα 5

Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε μια πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 2 μεγάλα τσουρέκια. Τα τοποθετείτε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το μείγμα του αβγού και αφήνετε να φουσκώσουν.

Βήμα 6

Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190oC και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.