almiro tsoureki
clock icon
1:15'

Αλμυρό τσουρέκι με τυρί, κουρκουμά και σουσάμι

Υλικά

  • 550γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 250ml γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • Για το τελείωμα

  • άσπρο και μαύρο σουσάμι
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

Αυτό το αλμυρό τσουρέκι με τυρί, που φτιάχνετε με Μαγιά Στιγμής και Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, θα σας ενθουσιάσει!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 35-40οC. Σε ένα μπολ διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα.
Βάζετε σε μια λεκανίτσα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τον κουρκουμά και ρίχνετε στο κέντρο το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Προσθέτετε το αβγό, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική. Τότε ενσωματώνετε μέσα και το τριμμένο τυρί ζυμώνοντας για λίγο ακόμα. Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνετε για λίγο και κόβετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τα πλάθετε σε δύο φρατζόλες και τις μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τις χαράζετε επιφανειακά σε φέτες και τις αφήνετε στο φούρνο να φουσκώσουν.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC. Αλείφετε με το χτυπημένο αβγό πασπαλίζετε με μαύρο και άσπρο σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 35-40οC. Σε ένα μπολ διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και τη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα.

Βήμα 2

Βάζετε σε μια λεκανίτσα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τον κουρκουμά και ρίχνετε στο κέντρο το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το αβγό, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική. Τότε ενσωματώνετε μέσα και το τριμμένο τυρί ζυμώνοντας για λίγο ακόμα. Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Ξαναζυμώνετε για λίγο και κόβετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τα πλάθετε σε δύο φρατζόλες και τις μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τις χαράζετε επιφανειακά σε φέτες και τις αφήνετε στο φούρνο να φουσκώσουν.

Βήμα 5

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC. Αλείφετε με το χτυπημένο αβγό πασπαλίζετε με μαύρο και άσπρο σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.