Ο υγράλατος μπακαλιάρος δεν είναι νόστιμος μόνο τηγανιτός αλλά γίνεται και φοβερή πίτα, με μια ξεχωριστή βάση από πέτουρο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το γάλα, το ρύζι, το λάδι, αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος) και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.
Για το πέτουρο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και απλώνετε μέσα το πέτουρο. Παίρνετε με τη χούφτα σας λίγη λίγη τη γέμιση και την τοποθετείτε πάνω στο πέτουρο με απαλές κινήσεις.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1½ ώρα, μέχρι το πέτουρο να πάρει χρώμα και να ψηθεί.
Συνταγή: Αργυρώ Ζορμπά
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το γάλα, το ρύζι, το λάδι, αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος) και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.
Βήμα 3
Για το πέτουρο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
Βήμα 4
Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και απλώνετε μέσα το πέτουρο. Παίρνετε με τη χούφτα σας λίγη λίγη τη γέμιση και την τοποθετείτε πάνω στο πέτουρο με απαλές κινήσεις.
Βήμα 5
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1½ ώρα, μέχρι το πέτουρο να πάρει χρώμα και να ψηθεί.
Βήμα 6
Συνταγή: Αργυρώ Ζορμπά
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή