Μια διαφορετική μαρμελάδα από όσες έχετε δοκιμάσει ως τώρα. Μπορείτε να την απολαύσετε με χίλιους δυο τρόπους: στο γιαούρτι, στις κρέμες, στα παγωτά, στα κέικ, στο ψωμί, μαζί με λευκά τυριά και αλλαντικά ή όπως τραβάει η όρεξη και προστάξει η φαντασία σας…
Υλικά
- 6 σύκα ξερά
- 375γρ. καρυδόψιχα
- 1,5lt νερό
- ½ λοβό βανίλιας
- 450γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1,5lt νερό για το μούλιασμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφήνετε την καρυδόψιχα σε κρύο νερό να μουλιάσει για μια μέρα. Επίσης, βάζετε και τα ξερά σύκα να μουλιάσουν για 4 ώρες, πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 2
Κόβετε το λοβό της βανίλιας στη μέση και μετά παίρνετε το μισό, τον κόβετε κατά μήκος και ξύνετε με ένα μυτερό μαχαιράκι τα σποράκια σε ένα μικρό μπολ.
Βήμα 3
Φτιάχνετε ένα σιρόπι με το νερό, τη βανίλια (σποράκια και λοβό) και τη ζάχαρη. Στραγγίζετε την καρυδόψιχα.και τη ρίχνετε στο σιρόπι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1½ με 2 ώρες ώσπου να δείτε ότι το καρύδι έχει μαλακώσει.
Βήμα 4
Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα σουρώνετε. Αφαιρείτε το λοβό της βανίλιας.
Βήμα 5
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα καρύδια μαζί με τα σύκα και το ¼ του σιροπιού. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο σιρόπι ακόμα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα σας την υφή μαρμελάδας.
Φωτογραφία -Food Styling: Αντωνία Κατή