Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γλύκα της μπουγάτσας; Για να μην την απολαμβάνουμε όμως συνεχώς με τον ίδιο τρόπο “παντρεύουμε” την παραδοσιακή κρέμα με τραγανή ζύμη τάρτας.
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια μαρίζ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι, τον κρόκο αβγού και το γάλα (ή το νερό) και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για την κρέμα μπουγάτσας: Βάζετε σε ένα μπολ 1½ φλιτζάνι από το γάλα, προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, χωρίς να το αφήσετε να κάψει. Προσθέτετε το γάλα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ζέσταμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μίγμα να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για μερικά λεπτά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Για την τάρτα: Ξετυλίγετε τη ζύμη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και ισιώνετε την επιφάνεια της.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με ένα πιρούνι το αβγό, το αδειάζετε στην επιφάνεια της κρέμας και το απλώνετε ομοιόμορφα με ένα πινέλο. Βάζετε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια μαρίζ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι, τον κρόκο αβγού και το γάλα (ή το νερό) και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Βήμα 2
Κοσκινίζετε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βήμα 3
Για την κρέμα μπουγάτσας: Βάζετε σε ένα μπολ 1½ φλιτζάνι από το γάλα, προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 4
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, χωρίς να το αφήσετε να κάψει. Προσθέτετε το γάλα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ζέσταμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μίγμα να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για μερικά λεπτά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Βήμα 5
Για την τάρτα: Ξετυλίγετε τη ζύμη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Βήμα 6
Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και ισιώνετε την επιφάνεια της.
Βήμα 7
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με ένα πιρούνι το αβγό, το αδειάζετε στην επιφάνεια της κρέμας και το απλώνετε ομοιόμορφα με ένα πινέλο. Βάζετε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
Βήμα 8
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.